Praxe a stáže / Zkušenosti starších

Bílý kruh bezpečí o.s.

V každém čísle jsme se pro vás rozhodli připravit užitečné informace o zařízeních, ve kterých vykonáváme svoje praxe a myslíme si, že by bylo užitečné, aby i ostatní věděli, co tato práce obnáší, co můžete čekat, jak se k takové praxi dostat a spoustu dalšího. V tomto čísle se společně podíváme na organizaci Bílý kruh bezpečí o.s.
Nejen ze zájemců o forenzní psychologii a právo vybírá každý rok Bílý kruh bezpečí o.s. dobrovolníky do svých řad. Jedná se organizaci pro pomoc obětem trestných činů, která je bezplatná a zahrnuje poskytování právních informací, psychologické a sociální poradenství. Mezi nadstandardní služby patří také doprovody k soudu, víkendové psychorekondiční pobyty, terapeutický program a další. Sám Bílý kruh o svých poradcích hovoří jako o expertech ve svém oboru, kteří svůj volný čas a znalosti věnují pomoci obětem kriminální činnosti.
Poradny Bílého kruhu se nacházejí ve všech větších městech, všechny potřebné informace naleznete na webových stránkách.
Zdroj: www.bkb.cz

Zdroj: www.bkb.cz

Co praxe obnáší? 

My jako studenti (tedy s nedokončeným psychologickým nebo právnickým vzděláním) se můžeme stát součástí této organizace, a to na pozici asistenta, který slouží na recepci a jeho nejdůležitějším úkolem je první kontakt s klientem. My jsme první, se kterými přijde klient do kontaktu a někdy jsme i těmi, kteří se o problému jako první dozvídají. Pak je na našem úsudku, jestli je u nás v poradně klient správně, jestli jsme schopni mu pomoci.
Pokud ano, klient pokračuje do poradny, kde jsou mu připraveni pomoci psycholog a právník. Pokud ne, snažíme se mu pomoci tím, že mu předáme potřebné informace, které mu pomohou vyřešit stávající problém. Pro dostudované psychology, právníky a sociální pracovníky je zde samozřejmě možnost nastoupit jako poradci do poradny.

Jak probíhá nábor?

Pokud by i vás, stejně jako mě, tato příležitost zaujala, neváhejte kontaktovat Bílý kruh bezpečí, výběr dobrovolníků probíhá jednou ročně v letních měsících. Budete požádáni o zaslání životopisu, na základě kterého vás pozvou na přijímací pohovor. Poté následuje školení a náslechy v poradně.
Nejedná se časově náročnou praxi, pokud o to vy sami nestojíte. Co se týče směn, musíte odsloužit minimálně jednu za měsíc. Poradna funguje denně od 17:00 – 20:00, v pátek pak od 9:00 – 13:00 (pouze pro objednané klienty). Spodní hranice otevírací doby se často posouvá s počtem klientů a s náročností jejich problémů, se kterými přicházejí. Velkou výhodou toho, že tato organizace stojí na dobrovolnicích, je propracovaný systém péče o ně. Poskytuje nejen pravidelné supervize, ale také široké množství seminářů, přednášek, vzdělávacích akcí, exkurzí apod.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *