Tipy / Ze života studentů

Jak přežít státnice

Vzhledem k tomu, že náš ročník v letošním roce více či méně úspěšně přečkal státnicové období, mám možnost seznámit naše čtenáře s některými strategiemi, které jsme si v průběhu tohoto extrémně náročného období vyvinuli k přežití. Varování: četba na vlastní nebezpečí aneb neručím za zjištění informací, které jste doposud namáhavě potlačovali.

  1. Chce to jen čas

Pro začátek bych si dovolila přetvořit známé přísloví „čas jsou peníze“ na „čas jsou státnice“. Že se vám to zdá moc triviální? O nic jiného ale nejde. Všichni se můžeme vymlouvat, jak chceme, ale po několika málo probdělých nocích a sotva 50 % naučených otázek v hlavě nelze za neúspěch vinit ani učitele, ani tu hloupou statistiku, ale pouze sebe samotné. Pokud tedy chcete projít celým tím úmorným procesem v klidu a se ctí, „dejte si na to dostatečně dlouhý čas (např. měsíc), ale nevěnujte se učení od rána do večera“ (Markéta).

  1. Nezapomenout na motivaci

Aneb nic vás neodmění tak jako odměna. Ne, že by dobře odvedená práce sama o sobě nepřinášela pocit zadostiučinění a intelektuální uspokojení, ale přece jenom… Slibte si za každou otázku něco drobného na zub, pořiďte si za větší naučené okruhy nový sestřih, kabelku nebo elektronickou hračku (v případě, že jste muž). Odměňte se, zasloužíte si to.

  1. Ve zdravém těle zdravý duch

S plným uvědoměním, do jakého rozporu se dostávám, když hned v dalším odstavci po neskrývaném odkazu na sladkosti zmiňuji sport, nicméně život je plný paradoxů. Takže sport: všichni ho potřebujeme, spousta z nás ho zanedbává, ale nelžeme si do kapes a se zvoláním „hurá“ s chutí do toho. Ostatně nejednomu studentovi se „osvědčilo hodně sportovat a za každý „naučený“ předmět se odměnit dnem či dvěma dny volna a odpočinku“ (Tereza).Studijní materiály

  1. Studijní materiály

„Asi je to zřejmé, ale pro každý případ – nedoporučuji spoléhat jen na poznámky pochybného a neověřeného původu“ (René). Zatím byla řeč pouze o psychických a tělesných zdrojích energie, ale nelze opomenout ani další z „libových“ způsobů jak si před státnicemi pěkně naběhnout, a to neobstarat si učební materiály. Získat kvalitní skripta je mnohdy očistec, ale rozhodně to stojí za to.

  1. Trpíme, trpíte – netrpím

Ne, že bychom to dříve nevěděli, ale náročné období závěrečných zkoušek ověřilo fakt, že čím víc lidí si stěžuje najednou, tím menší množství zátěže dopadá na jednotlivce. Jednoduše řečeno, pokud vím, že jsou všichni ve stejném „prů***“ jako já, umožní mi to cítit se o trochu lépe.

  1. Útěcha je klíč

S předchozím bodem úzce souvisí následující poučka: utěšovat, uklidňovat, povzbuzovat sebe i okolí. Vězte, že čím více spolužáků vás ujistí, že nevadí, že jste se nenaučili všechny otázky, protože si určitě vytáhnete tu svoji vysněnou, tím vícekrát si můžete vynásobit míru vaší skupinové deziluze a neznalosti pravděpodobnosti.

  1. Lepší je smích než pláč

Jakkoli triviálně zní toto poslední pravidlo, osobně ho považuji za velmi důležité. Není rozumnější a zdravější cesty, jak do sebe dostat všechny ty informace, než si z nich udělat pořádnou srandu. V tomto bodě bych ale chtěla varovat, že je rozdíl mezi sofistikovaným utahováním si z významných osobností vašeho oboru a bizarním nekoordinovaným chechtáním, které po jisté době vydáváte při pouhém pohledu na studijní materiály (to je počátek šílenství).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *