Kultura / Ze života studentů

Jak se pražská vánice přenesla na plátna kin aneb Quentin poosmé

Osm hrozných

Premiéra: 7. 1. 2016

Režie a scénář: Quentin Tarantino

Kamera: Robert Richardson

Hudba: Ennio Morricone

Hrají: S. L. Jackson, K. Russell, J. J. Leight, W. Goggins, D. Bichir, T. Roth, M. Madsen, B. Dern a další

Hodnocení: ****

Osm osob. Osm životních příběhů. Jeden dům. Quentin Tarantino přichází se svou zbrusu novou divadelní hrou. Je minimalističtějí. Uvěřitelnější. Krvavější. Už si to začínáte představovat, že?

Jako by posledimages (1)ní Tarantinův film, Nespoutaný Django (2012), za sebou zanechal cosi nevyřčeno, vrací se dnes již autor kultovních snímků do Spojených států 19. století. Několik let po občanské válce, kdy si občané stále ještě vyřizují účty, se v  dostavníku mířícím do města Red Rock setkávají dva lovci lidí, zajatkyně, na jejíž hlavu je vypsána vysoká odměna, a bývalý jižanský rebel, který se má v Red Rocku stát novým šerifem. Na své cestě se zastaví v hostinci u Minnie, v němž potkávají tři neznámé cestující. Jelikož jim blížící se bouře znemožňuje vyrazit opět na cestu, na několik dní se všichni ocitnou uvězněni v jedné místnosti. Podaří se jim přežít blizzard a zvládnout odlišnosti názorového, zkušenostního i rasového charakteru bez větších konfliktů?

Pokud jste již někdy narazili na Tarantinův film, zřejmě znáte odpověď. Ačkoli se tento knoxvilleský rodák a absolvent losangeleské herecké školy v posledních letech zaměřil na dobrodružné filmy (kromě Djanga také Hanebný pancharti, 2009), neznamená to, že by se vyhýbal detailním záběrům létajících končetin, hektolitrům krve či sexuálnímu násilí.. Ačkoli ve svých historických fraškách nemůže využít k vytváření absurdních scén stejných prostředků jako u své kultovní krimi Pulp Fiction (1994), zejména tedy auta a drogy, poctivě mapuje terén, aby ze situace vytěžil, co se dá. A věřte, že syrovost občanské války skýtá nemalé možnosti. Můžete se tedy těšit na rozmixovanou hmotu mozkovou, výstřely, u nichž leknutím poskočíte, i nějaký ten žaludek na vodě. To vše v provedení, které po vzoru antických tragédií zachovává jednotu místa, času a děje a po vimages (2)zoru dalších autorových děl zase přehledné členění do kapitol.

Že by tedy Quentin vykrádal sám sebe? Není tomu tak. Ačkoli Samuel L. Jackson působí jako postarší Django, rozhovory na téma rovnoprávnosti bílých a černých se v podstatě od minula nezměnily a po čase zjistíte, že zastřelit člověka lze nejvíce zhruba 452 způsoby a po několika filmech se tedy i tento génius opakovat musí, pořád jde o divadelní hru, náhodou probíhající na filmovém plátně, jejíž děj se do tří čtvrtin filmu odvíjí zejména v dialozích postav. Zarytého fanouška Kill Billa (2003, 2004) tak může velká část filmu, a to zejména svou zdlouhavostí, zklamat. Postavy totiž vedou skutečnou konverzaci reflektující životní zkušenosti a po každé větě nutně nestřílejí. Tyto projevy pak obsahují více než jen jasné, úderné věty, které by teenageři ještě dlouho citovali. Zároveň však divák není ochuzen o pořádnou hodinovou krvavou lázeň, vydrží-li dvě hodiny psychologického dramatu. To vše v provedení zasloužilých Tarantinových umělců, kteří se svými rolemi natolik splývají, že úplně zapomíná, že není součástí řežby v dřevěné chatce.

Sama jsem byla ?????????????????svědkem situace, kdy diváci z kina odcházeli. Doteď přemýšlím, zda to byli naivní intelektuálové, kteří se omylem ocitli na Tarantinově filmu, či milovníci masakru, kteří chybně zavítali na umělecké drama, protože ve chvíli, kdy opouštěli sál, docházelo zrovna k onomu přechodu mezi psychologickým žvatláním a krvavým peklem. Dá se tedy říci, že jedinou trhlinou tohoto díla je jeho nevyhraněnost vzhledem k žánru a cílové skupině. Přesto se tento fakt dá považovat za jeho silnou stránku, neboť díky tomu nepřichází o příslovečnou tarantinovskou originalitu.

Autor tedy přišel s osvěžující novinkou. Tak osvěžující, jak jen mrazivá wyomingská zima plná hlasitých výstřelů může být.

 

Zdroje obrázků:

‘The Hateful Eight’ Review: Quentin Tarantino Goes All-In With Hilarious & Violent Western Epic

http://blogs.indiewire.com/theplaylist/quentin-tarantino-reveals-hateful-eight-score-has-unused-music-by-ennio-morricone-from-john-carpenters-the-thing-20151211

http://www.afr.com/lifestyle/arts-and-entertainment/film-and-tv/movie-review-the-hateful-eight-2015-20160118-gm8l62

http://collider.com/hateful-eight-pictures-reveal-quentin-tarantinos-full-cast/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *