Přijďte se podívat / Události

Přednáška na téma Jak znovu věřit výsledkům v psychologické vědě?

Letní semestr je v plném proudu a ani nyní není nouze o odborné přednášky na poli psychologie. Jednu takovou nabízí Společnost pro kognitivní vědu a filosofii (SCSP) ve středu 30.3.2016 od 18h. na FF UK.

vranka_2014Přednášet bude tentokrát Ing. Mgr. Marek Vranka, vedoucí Experimentální laboratoře PLESS při katedře psychologie FF UK. V současné době se věnuje zejména tématu intuitivního morálního hodnocení a problematice replikací. Dále ho zajímá oblast heuristik a zkreslení, behaviorální ekonomie a snad vše, co se týká statistického zpracovávání dat. Ve středeční přednášce si položí zásadní otázku – jak znovu věřit výsledkům v psychologické vědě?

Zabývat se bude výsledky v odborných časopisech, jejichž důvěryhodnost je v současné době místy pochybná. Psycholog, který se přiznal k naprostému vymyšlení svých výsledků – i to je realita, která otřásla vědeckou sférou. Na jedné straně slibné články, překotné výsledky a našlápnuté kariéry, na straně druhé poctivost přiznat výsledky takové, jaké jsou. Je psychologie doopravdy v „replikační krizi“, nebo v pozadí stojí jen handrkování pár lidí? Marek Vranka volá po „jarním úklidu“ a ve své přednášce nastíní možná opatření, díky kterým by se mohla navrátit (či jen zvýšit?) důvěra v psychologickou vědu. Po přednášce, která bude trvat zhruba 45 minut, následuje diskuze a prostor pro zpětnou vazbu či vaše podnětné otázky.

A kdybyste náhodou ještě neslyšeli o SCSP, tak vězte, že je to rozrůstající se studentské sdružení, jehož hlavním cílem je obohatit rozsah výuky filosofie, psychologie, ekonomie a kognitivních věd o další aspekty, pro které není v běžné výuce prostor. Specializované přednášky a interdisciplinární přesah – to jsou hlavní body, kde dochází k propojení výzkumné a publikační praxe. Více informací můžete nalézt zde, příp. se můžete podívat na záznamy již proběhlých pražských i brněnských přednášek. A kdybyste ještě větší náhodou zrovna vy chtěli přednést něco ze své výzkumné praxe, není nic jednoduššího, než se ozvat a následně si užít svou hodinku slávy před bedlivým posluchačstvem.

vranka

Téma: Jak znovu věřit výsledkům v psychologické vědě?

Přednáší: Ing. Mgr. Marek Vranka

Kdy: Středa 30.3.2016 od 18h.

Kde: FF UK, nám. Jana Palacha 2, Praha, místnost 104

Pozvánka na FB: https://www.facebook.com/events/1769081979987601/

Těšíme se na vás!

Zdroj fotografie: kps.ff.cuni.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *