Recenze

Martin Hollý: O duši a sexu

Kniha je výpravou do světa psychiatrie. Čtenář prozkoumá české i slovenské léčebny, potká se s personálem, seznámí se s různými poruchami a je doveden k zamyšlení nad celkovou organizací práce s psychiatrickými pacienty. Osobním průvodcem mu je stávající ředitel Bohnic Martin Hollý.

Publikace je kpictureprovider0oncipována jako přepis rozhovoru mezi ním a Marií Těthalovou, šéfredaktorkou časopisu Informatorium 3 – 8. Marie pokládá otázky z různých oblastí psychiatrie, spoustu doplňujících dotazů a místy v rámci otázky nabízí i svůj názor či zážitek. Formát rozhovoru umožňuje, aby zazněly otázky, na které by se možná rád zeptal běžný čtenář, ale často nemá tu příležitost. Druhé straně zástupce odborníků z oblasti psychiatrie dává prostor odpovědět a objasnit své metody a postoje. Název knihy, „O duši a sexu“ se vztahuje k oběma specializacím autora – psychiatrií a sexuologií.

Rozhovor začíná otázkami na psychiatrické začátky doktora Martina Hollého. Byly velmi rané, jeho otec vedl psychiatrický ústav Hronovce na Slovensku a psychiatrie tak tvořila každodenní realitu autorova života. Poté mluví o svých profesních vzorech a popisuje své pracovní začátky. Většina dalších kapitol je strukturována jako rozbor vždy jedné psychické poruchy. Najde se zde kapitola o depresi, bipolární poruše nebo třeba schizofrenii. Následuje exkurze do sexuologie. V publikaci se rozebírají jak sexuální deviace, kupříkladu pedofilie, tak problémy sexuality v běžných partnerských vztazích, jako poruchy erekce. MUDr. Hollý citlivě a přitom jasně srozumitelně vyjadřuje i ke kontroverzním a složitým tématům.

Knížka je příjemná, čtivá. Otázky se někdy na můj vkus trochu opakují, ve smyslu, že se tazalelka zeptá na něco, co podle mě bylo řečené v předchozí otázce, ale Martin Hollý dokáže reagovat tak, aby jeho odpověď pokaždé přinesla něco nového. Co se týče studentů psychologie, tak myslím, že by tato kniha mohla být velmi zajímavá pro studenty nižších ročníků. Dá se vzít i jako malý úvod do speciální psychopatologie a sexuální psychologie :). Těm, kteří mají tyto už předměty za sebou, publikace z větší části tolik nového nepřinese, ale mohly by je obohatit odborné postřehy k fungování psychiatrických léčeben. Jedinečná je hloubka autorových zkušeností a rozhled ve vedení takovýchto zařízení a jeho návrhy na reformy psychiatrické péče. Pro mě osobně to byla jedna z nejvíc hodnotných částí, protože spojuje zamyšlení se nad celou psychiatrií, vizi a zároveň praktickou, právě nyní realizovanou rovinu.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *