Recenze

Robert M. Lindner: Padesát minut

V knize „Padesát minut“ autor prezentuje pět velmi terapeuticky zajímavých příběhů z vlastní praxe. Případy vás úplně vtáhnou do děje a pohltí, čtou se jak napínapictureprovider (4)vé detektivní případy. Potkáme zde psychopatického vraha či bulimičku s extrémní formou záchvatů přejídání.

Forma kombinuje přepis rozhovorů analytika s pacienty, s ucelenými průhledy do jejich rodinné historie. Linder je zjevně fascinován příběhy svých pacientů, stejně jako jimi bude v jeho podání fascinován i čtenář, zvláště student psychologie. Nejlépe je to vidět v posledním případu, kde se terapeut sám na chvíli ztratí v neuvěřitelně rozsáhlém světě svého pacienta, který věří, že je vládcem jiné galaxie.

Publikace může sloužit i jako exkurze do historie psychoanalýzy; dává barvitý obraz jak vypadala minimálně u jednoho svérázného psychoanalytika v padesátých letech. Je to i zajímavý pohled do Ameriky té doby; kupříkladu v druhém příběhu, „Král svolává své vojsko“, který začíná na schůzi komunistické strany a řeší se tam problémy segregace.228705707_b26afccb91_m

Kromě velmi zajímavých případů zde (nejen) student psychologie objeví i terapeutické střípky a tipy. Například „Zjistil jsem, že kdykoli pacient označí nějaký sen za bezcenný, …, zpravidla to znamená, že jde o sen tu chvíli mimořádně důležitý…“. Do detailů popisuje klíčové momenty každé z uvedených terapií, včetně svého myšlenkového procesu a pochybností. V posledním příběhu, „Pohovka na raketový pohon“, zase popisuje obtížnost terapeutova „uvěznění“ mezi čtyřmi stěnami své pracovny a jiná rizika, které toto povolání může přinášet činorodé mysli a tělu. Nebo jak může to, co nás fascinuje na příběhu pacienta, nasedat na naše osobní či slabá mís4832178883_25af3b064c_mta.

Nejvíc jsem na knize ocenila – a doporučila bych ji kvůli – podrobnému a autentickému pohledu do psychoanalytické psychoterapie. Terapie je zde dlouhotrvající, intenzívní, na pohovce, čtyřikrát týdně a změny se dějí po roce či dvou. Linder sice u většiny případů vystupuje z pevného rámce psychoanalýzy a používá neortodoxní postupy, ale přesto čtenář zahlédne zajímavý nástin tradičních postupů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *