Praxe a stáže / Zkušenosti starších

Dobrovolnictví v Lata – programy pro mládež a rodinu, z. ú.

Ráda bych sScreenClipe s vámi podělila o svou zkušenost z neziskovky Lata. Na začátku je asi důležité zmínit, že vám zde nemohou vystavit klasické potvrzení o praxi, ale potvrzení o dobrovolnictví. Nicméně můžu říct, že mi tato zkušenost dala do praxe hrozně moc.

Co Lata dělá?

Lata je organizací, která se zaměřuje na práci s rizikovou mládeží (13 – 26 let), kteří mají nějaké problémy ve svém životě – může se jednat o to, že se cítí sami, nemají kamarády, doma to nemusí klapat, jsou v dětském domově nebo výchovném ústavu atd. Každý klient je úplně jiný a důvody jejich příchodu do Laty jsou rozličné.

 

Co dělá dobrovolník?

Když je člověk přijat, vyplní dotazník o svých zájmech, vlastnostech, svých očekáváních o dobrovolnictví. Dobrovolník je pak spárován s klientem, se kterým se optimálně jednou týdně na 2 – 3 hodiny vídá. Volný čas je tráven tak, aby to vyhovovalo oběma stranám. Může se jednat o sport, návštěvy kulturních zařízení, procházky, chození na kávu apod. Ze schůzek se píšou zprávy. Jednou za měsíc má dobrovolník povinnost dorazit na supervizi (či intervizi), která trvá 2 hodiny.

 

Proč se vlastně zapojit?

Zapojení přináší možnosti poznat nové lidi (dobrovolníky i klienty), vyzkoušet si, jaké to je mít „vlastníh8183531337_996a4b8ceb_co“ klienta, jaké to je v pomáhajícím vztahu. Pro mě osobně bylo přínosem,že jsem si uvědomila, co jsou mé slabiny a silné stránky v práci s klientem, slyšela jsem spoustu příběhů na supervizích, viděla jsem, s čím se potýkají ostatní dobrovolníci a jak se s tím dá vypořádat. A moji klienti byli lidé tak jiní od lidí, se kterými se běžně vídám, že bych se s nimi mimo Latu nikdy nemohla setkat. Možná proto je tato zkušenost tak cenná.

 

Jaké jsou podmínky dobrogroup-of-teens-at-the-beachvolnictví?

Smlouva o dobrovolnictví se podepisuje minimálně na rok. Proto je dobré uvážit, zda budete mít dostatek času a neplánujete někam odjet – je to z toho důvodu, aby vztahy s klienty nebyly ukončeny v půlce vztahu. Další podmínkou je věk 18 – 30 let, účast na úvodním školení dobrovolníků (3 dny) a na pravidelných supervizích či intervizích (2 hodiny za měsíc).

 

Pokud vás tato možnost zaujala, můžete navštívit stránky http://www.lata.cz, nebo napsat koordinátorce dobrovolníků na email pfaurova@lata.cz. Zrovna nyní probíhá nábor a povinné školení proběhne na konci srpna a začátkem září.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *