Kde jsme byli

Boj proti stigmatu duševních onemocnění

Po rozhovoru s Terezou Růžičkovou a Marií Salomonovou ohledně jejich projektu Nevypusť duši přichází představení dalšího projektu, který se problematikou stigmatizace duševních onemocnění zabývá – projektu Psychobraní!

psychobraniProjekt Psychobraní pořádá pro odbornou i laickou veřejnost besedy s lidmi s duševním nemocněním a tematické přednášky na toto téma (s lidmi, kteří jsou s duševním onemocněním jinou formou v blízkém kontaktu, s odborníky a dalšími). Cílem je podobně jako u ostatních zmiňovaných projektů destigmatizace duševních onemocnění a vzdělávání v této problematice (formou, která ani odborné veřejnosti není na akademické půdě běžně dostupná).

Projekt vznikl již v roce 2010 v Brně, nově také pořádá besedy a přednášky v Praze (v budoucnu pak snad i v dalších velkých městech). První z nich proběhla 4. listopadu v Divadle Za plotem v areálu Psychiatrické nemocnice Bohnice. Jejím hostem byl Jarda s diagnostikovanou bipolární afektivní poruchou. A přestože se jednalo o první z v Praze pořádaných besed, nadto v páteční večer, divadlo se zaplnilo téměř celé.

Besedu, ve zkratce také bipolární afektivní poruchu, uvedla Lucie Froncová (která společně s Kateřinou Urbanovou a Cristinou Rizzi Psychobraní v Praze pořádá), poté se již slova ujal Jarda.

Otevřeně hovořil o rodině, návycích, které mohly k rozvoji poruchy přispět, poruše jako takové, prožitcích z depresivních i manických fází i dopadu onemocnění na něj i jeho sociální okolí. I přes vážnost tématu se jednalo o vyprávění uvolněné, které Jarda prokládal zábavnými historkami, jenž mu onemocnění přineslo. Podělil se také o obrazovou a psanou tvorbu z depresivních i manických fází.

Do Jardova vyprávění mohli diváci volně vstupovat se svými dotazy, bohatě se také doptávali v rámci závěrečné diskuze.

Beseda byla diváky celkově hodnocena velmi kladně, Jardovo vyprávění pak jako velmi přínosné a poučné.

V rámci následujících besed je možné se těšit například na vyprávění hostů s diagnostikovanou poruchou autistického spektra, schizofrenií, mentální anorexií a bulimií, sociální fobií i jinými onemocněními a poruchami. O akcích projekt informuje na svých Facebookových stránkách Psychobraní, více informací je také možné získat z webových stránek www.psychobrani.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *