Přijďte se podívat

Pozvánka na přednášku – I/racionalita kauzálního usuzování

Polovina listopadu si žádá o připomenutí Společnosti pro kognitivní vědu a filosofii (SCSP), která pořádá další přednášku. Ta se koná ve čtvrtek 24. 11. 2016 od 18 h a představí téma I/racionalita kauzálního usuzování na základě vnímané koincidence událostí.

scsf

S příspěvkem vystoupí PhDr. Luděk Stehlík z Filosofické fakulty UK, kde se věnuje postgraduálnímu studiu se zaměřením na matematické modelování poznávacích funkcí a kde také působí jako vyučující zejména obecné psychologie, kterou se svým neotřelým přístupem snaží studentům ukázat v tom nejlepším možném světle. Vedle vědeckého působení se věnuje oblasti HR, kde pracuje jako analytik, konzultant a lektor.

Jak název napovídá, pozornost bude zaměřena na otázku racionality člověka. Jako v jiných oblastech, i zde jdou myšlenkové proudy proti sobě. Jak vysvětlit existenci interindividuálních rozdílů a iracionálního chování mezi lidmi? To bude Luděk Stehlík ilustrovat na modelu vnímání koincidencí, které nás často vedou k zcela chybným závěrům. Jako naivní vědci většinou potřebujeme pro události v našem okolí vysvětlení a hledáme kauzalitu i tam, kde se vyskytuje poněkud odlišně. Specifikem zmíněného modelu je kombinace racionálních principů a lidské tendence podléhat iluzím. Představeny budou zároveň výsledky výzkumu, který ověřoval model těchto předpovědí.

Po zhruba hodinové přednášeje vymezen půlhodinový prostor pro diskuzi, otázky a komentáře. Kdybyste si chtěli vytvořit bližší představu, můžete se podívat na záznamy již proběhlých přednášek, které proběhly pod záštitou SCSP zde.

Přednáška se uskuteční ve čtvrtek 24. 11. 2016 od 18h na Filozofické fakultě UK, nám. Jana Palacha 2. Pro více informací sledujte Facebook události a nebojte se dorazit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *