Recenze

Jana Nitikin a kol.: Nevěřte tvořivým a dalších 99 psychologických výzkumů

Zajímá Vás, jak se psychologie odráží na našich každodenních životech a co nám mohou přinést závěry badatelů, kteří se snaží odhalit skrytá tajemství lidské „duše“? 

Kniha Nevěřte tvořivým předkládá čtenáři sto nejzajímavějších výzkumů v oblasti psychologie z poslední doby a prezentuje je jednoduchou a čtivou formou každému, kdo chce lépe pochopit, jak svět a zejména lidé kolem něj vlastně fungují. Na její tvorbě se podílelo osmnáct odborníků a vychází z blogu Curyšské univerzity.

Zdroj: Portál

Zdroj: Portál

Aby kniha byla přehlednější, jsou výzkumy v ní obsažené rozdělené do sedmi kategorií a u každého článku je nakresleno logo jedné z nich. Čtenář se tedy může dozvědět informace o myšlení, emocích, mezilidských vztazích, zdraví, motivaci, osobním rozvoji a technologiích.  Toto poměrně přehledné rozdělení umožňuje vyhledávat výzkumy pouze z té oblasti, která daného člověka nejvíce zajímá. Na začátku knihy je také obsah, kde se dají najít jména všech článků obsažených v knize. To považuji za výhodu, protože každý si může rychle přijít na své. Na druhou stranu u některých článků mi titulky přijdou zkreslující a zavádějící a ne tak docela odpovídající výsledkům výzkumu, který by měly prezentovat.

Grafické zpracování knihy je mi sympatické svou jednoduchostí, při čtení neruší žádné přehnané ilustrace nebo grafické experimenty. Dalo by se snad vytknout jedině to, že kniha sem tam obsahuje stranu s citátem některého z výzkumů, který je podkreslen hvězdičkami, různými smyčkami a vlnovkami, což na můj vkus působí trochu dětinsky.

Obecně by se dalo říct, že kniha je psaná spíše jednoduchým jazykem, s cílem být dostupná široké veřejnosti. Výsledky výzkumů prezentuje velmi čtivě a poutavě, na můj vkus však na některých místech až příliš výsledky zveličuje a zobecňuje, je tedy třeba dívat se na ně kriticky a nebrat vše doslova. Naopak velmi oceňuji, že v závěru knihy editorky uvádí kompletní seznam všech výzkumů, které jsou v knize zmíněné. Ještě větší pochvalu si zaslouží podle mě to, že studie jsou seřazené podle názvů kapitol a ne podle abecedy nebo autora, což by bylo v tomto kontextu poměrně nešikovné.

Pokud bychom chtěli knihu používat  s cílem rozšířit informace o psychologii a o jejích výzkumech mezi laickou veřejnost, myslím, že splní svůj účel. Je čtivá a nenudí, navíc je přehledně uspořádaná a každý čtenář si v ní najde, co potřebuje a co ho zajímá. Dobrou cílovou skupinou by mohly být také děti a dospívající, kteří se o tato témata zajímají také a podle mě i oni by z knihy dokázali mnohé vytěžit. Pokud bychom ji ale chtěli využít k odborné práci či ke studiu, je potřeba k výsledkům přistupovat kriticky a dohledat si další informace, případně využít původních zdrojů, uvedených na konci knihy a hledat odpovědi na případné otázky v nich.

Knihu k recenzi poskytlo nakladatelství Portál a je možné si ji objednat zde. Na stránkách Portálu také najdete další informace o knize, cenu atd.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *