Recenze

Martin Gardner: Jakou barvu má medvěd?

Logik, který je na dovolené v Oceánii, natrefí na ostrov obývaný dvěma příslovečnými kmeny poctivců a padouchů. Členové jednoho kmene vždy mluví pravdu a členové druhého vždy lžou. Logik přijde na místo, kde se cesta rozdvojuje, a musí se zeptat jednoho domorodce stojícího opodál, kterou cestou má pokračovat do vesnice. Nemůže nijak zjistit, do kterého kmene domorodec patří, tak se na chvíli zamyslí a pak položí jedinou otázku. Odpověď mu prozradí, kudy se má vydat. Jakou otázku položil?

Nad touto a dalšími 64 matematickými a logickými hádankami se můžete „potrápit“ nad knížkou Jakou barvu má medvěd? od Martina Gardnera.

pictureprovider

Martin Gardner, americký matematik a populizátor vědy, psával sloupky matematických her do prestižního časopisu Scientific American. Nejlepší z hádanek pak vydal v samostatné knížce. Ta patří k nejoceňovanějším ve svém oboru. Zajímáte-li se tedy o logické a matematické problémy či vás jen baví si čas od času „žhavit mozkové závity“, jistě by neměla uniknout vaší pozornosti.

Knížka je malého formátu, lehce se vejde do větší kapsy; zkrátit si jí volnou chvíli můžete tedy například při cestě tramvají. Ke každé z 65 úloh v knížce najdete i správné řešení; nemusíte se tedy trápit, pokud byste na to správné nemohli přijít. Mnohdy se to nepodařilo ani profesorům z prestižních amerických univerzit.

Chcete zjistit, zda jste na tom lépe než oni?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *