Recenze

Lenka Zemanová, Michaela Bergmannová: Strasti zkoušeného Standy

Krásná publikace pro děti o psaní s a z (i když je tam spoustu věcí, které se hodí zopakovat i nám, dospělým).pictureprovider

Knížka je moc hezky ilustrovaná, se spoustou obrázků ilustrujících různá slova začínající na s či z. Začíná příběhem Stáni a Standy, v němž se najde snová sekvence, vnitřní pochody postav, oprava diktátu, aktivity jako hledání správného knoflíku – vše ve velmi přijatélné formě pro děti, ale zároveň s dobrou úrovní nápadů, která občas pobaví i zadávajícího dospělého. Druhá část knížky je věnována pravidlům, která jsou zpracována ve stručné a jasné krátké texty a doplněna o tabulky s většinou možných slov. Třetí částí je velmi hezký a vtipný kreslený slovník, ilustrující komplikovanější slova a hlavně dvojice či trojice podobých slov.

Obě autorky, Lenka Zemanová i Michaela Bergmannová mají již za sebeou několgirl-reading-bookik dětských didaktických knížek, jako “Výři nesýčkují” či “Logopedické pohádky”.

Vně předních desek se nachází “Kouzelný Předponostroj”, který v hezké a originální formě člověka rychle provede tím, jak nějaké slovo zařadit, ve smyslu “ směr dohromady, k sobě” apod. Mezi sektory S a Z se pak nacházejí “zákeřné dvojice”, jako “zpravit” a “spravit”. Úplně na konci se pak nachází slovníček zákeřných dvojic, s vysvětlením každého slova.

Mně se i jako dospělému knížka četla dobře a čtivě, obrázky mě zaujaly a pobavily, příběh byl netuctový a zajímavý a samotná problematika s a z velmi hezky a přehledně zpracovaná. Rozhodně bych knížku doporučila jak rodičům, tak lidem pracujícím s dětmi ranějšího školního věku. Obrázky jsou tak zdařilé, že by mohly zaujmout a pobavit i mladší děti a příběh vyprávět jako pohádku. Tedy je to knížka, která se doma, u školního psychologa či v jiném zařízení, kde se nachází mladší děti, rozhodně neztratí. A dokážu si dokonce představit, že když budu já sama příště váhat, zda s nebo z, tak do ní juknu 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *