Recenze

Robert J. Sternberg: Láska je příběh

Adam a Eva, Romeo a Julie, Henry Higginpictureproviders a Lízu Doolittleová, Brad a Angelina, Alexandr Veliký a Roxana, Alexandr Veliký a Héfaistión,… Tyto a mnoho jiných dvojic cosi spojuje – zamilujeme-li se, začínáme tvořit vlastní dějovou linku. Jedinečnou, osobitou, naší. Takovou, ve které se zas a znova bude vyjevovat (ne)jedna skutečnost, a sice, že: Láska je příběh.


Robert J. Sternberg se ve své nové publikaci pokouší otevřít nelehké téma partnerství, tentokrát ve specifické podobě – snaží se popsat „novou teorii vztahů“ – a to navzdory citátu jiného známého spisovatele, Exupéryho, který trvdí, že: „Láska je větší než příval slov. O lásce se nediskutuje. Láska je.“ Přesto se americký psycholog a tvůrce uznávaných konceptů v rámci kognitivní psychologie a psychologie lásky pouští do popisu citu, kterému se nelze vyhnout. Milujeme. Někdy své rodiče, děti, přátele a někdy to, že se můžeme probudit do nového dne. Sternberg se ale zaměřuje konkrétně na partnerskou lásku. Přichází s konceptem, že všichni jsme obklopeni popisy různých podob lásky. Slýcháme vyprávění našich rodičů, známých, knižních i filmových hrdinů, slavných osobností,… a některá schémata nevědomě přijímáme a snažíme se je naplnit.
kiss-rock-penguin
Varování: Nejen v knize, ale i v tomto článku se ještě mnohokrát vyskytne slovo „láska.“ Pokud tedy právě prožíváte rozčarování z uplynulého Valentýna a nadcházejícího 1. máje, bude snad lepší, když Tě, milý čtenáři, upozorním na skutečnost, že po dočtení této recenze možná uvidíš růžově, a možná rudě.

Autorovi nutno přiznat pozitivní body za praktičnost, užitečnost a srozumitelnost knihy. Stylisticky může přispět komukoli ze široké veřejnosti v přiblížení zmiňované problematiky, ač nutno přiznat, že kdo by hledal odbornou terminologii, bude lepší, podívá-li se po jiné literatuře, která bude méně pop-psychologická. Ve prospěch knihy hraje také to, že se zabývá tématem, jež je aktuální v každé době. Sternberg popisuje 26 příběhů, které dokreslují i testové položky, čímž umožňuje čtenáři posoudit, zda je v něčem konkrétní kazuistika podobná jeho příběhu, tím napomáhá lépe uchopit a vyznat se v našich vlastních osobitých příbězích.

Publikace se odlišuje od mnoha titulů s podobnou tématikou zejména tím, že se nejedná o jakousi příručku, návod na instantní štěstí, či manuál na to, jak mít dokonalý vztah. Kniha je koncipovaná tak, že popisuje jednotlivé životní příběhy rozmanitých párů. V lecčems se můžete najít, na mnoha řádcích poznáte lidi ze svého okolí. Neboť příběhy o lásce existují odnepaměti a jejich základní témata a zápletky se příliš nemění. Autor pak uvedené příběhy rozebírá jak z lidského, tak čistě profesního úhlu pohledu. Vše popisuje jasně a srozumitelně, a je tedy na čtenáři samotném, zda si z toho vezme něco pro sebe samého, anebo nikoli.
adult-silhouette-love
Knihu mohu doporučit všem, kteří mají rádi příběhy a zároveň jim nebude na obtíž nad textem jak filosoficky, tak kriticky uvažovat. Neboť láska je sice hojně skloňovaný termín a leckdo jej převaluje na jazyce, avšak různorodost významů přináší obtíže, jak jí rozumět. Rozpor přichází již ve Freudově díle, kdy sám Freud říká, že výsledkem psychoanalýzy je, aby člověk uměl milovat a pracovat. Freud aby se v tom vyznal!

Proklouzněte zápletkám pod kůži. Napadlo Vás někdy proč se zhruba polovina manželství rozvádí? Zamýšleli jste se nad tím, proč spousta párů, kterým to už dávno neklape, spolu zůstávají? Patříte k těm, co se snaží pochopit, pozměnit, zlepšit intimní vztahy? Pokud ano, neváhejte si knihu přečíst a třeba se zamilovat jinýma očima.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *