Kde jsme byli / Přijďte se podívat

Recenze workshopu Mapy lásky

Jistě jste se již – minimálně v rámci výuky – setkali se jménem John M. Gottman. Zajímáte-li se více o vztahy, neunikla vám nejspíše ani jeho (prozatím jediná) do češtiny přeložená kniha Sedm principů spokojeného manželství: Praktický průvodce fungováním dlouhodobých vztahů.

Kniha však není jedinou možností, jak se o Gottmanově výzkumech a současně o jím zjištěných principech, které přispívají ke spokojenému manželství, dozvědět; s teorií i praktickými cvičeními máte možnost se aktivně seznámit na workshopech Mapy lásky, které pořádají Petr Koch a Lucie Němcová. Ti se mimo jiné podíleli na překladu již zmíněné publikace a také díky licenci od Gottman institutu přeložili workbook, který je plný cvičení, která si páry mohou pro zkvalitnění vztahu na workshopu i po něm společně procházet.

Já jsem se zúčastnila ochutnávky tohoto jejich kurzu, která se konala dne 10. dubna 2017 ve společnosti Maitrea.

logo-footer

Jak již bylo řečeno, kurzem provází Petr Koch a Lucie Němcová.

Petr se k tématu partnerských vztahů dostal přes obchodní branži a vedení lidí. V roce 2014 získal certifikát v Gottmanově institutu a následně začal Gottmanovy myšlenky rozvíjet i v České republice. Párům, se kterými na svých workshopech pracuje, se snaží poskytnout zejména bezpečný prostor, neboť právě tuto kvalitu považuje v partnerském vztahu za tu nejcennější.

Lucie vystudovala fakultu architektury na ČVUT, vztahy ji ovšem zajímaly prakticky odjakživa. Gottmanovo učení ji přišlo jako velmi cenné, i proto se rozhodla jeho myšlenky šířit ve společnosti dále. Oceňuje zejména otevření možností lépe porozumět vlastním emocím, způsobům komunikace i potřebám.

Na ochutnávce jsme se mimo sympatické dvojice lektorů sešli v celkem sedmi partnerských dvojicích. Již to samo o sobě bylo jedinečné, neboť se jednalo o Petrovo a Lucčino první ochutnávkové setkání, na které dorazily pouze páry. Měli-li byste tak zájem zúčastnit se ochutnávky také, ovšem pouze jako jednotlivci, určitě se proto nemusíte ničeho obávat – vyčnívat velmi pravděpodobně nebudete.

Po krátkém představení a sdělení našich očekávání jsme pro zklidnění a zpřítomnění začali krátkou skupinovou meditací. Poté již přišlo na řadu první partnerské cvičení, konkrétně vzpomínání na příjemné okamžiky v souvislosti se seznámením se s partnerem a jejich následné vzájemné sdílení. Ochutnávka tak začala velmi příjemně a pozitivně, a to i pro páry, které si primárně přišly pro rady, jak překonat současnou partnerskou krizi.

Po cvičení jsme již byli uvedeni do teorie sedmi principů pro spokojené manželství a současně také čtyř jezdců apokalypsy, tedy principů, které naopak vedou k nespokojenosti či dokonce rozpadu manželství. Samozřejmostí byl dostatek prostoru pro možné dotazy, čehož všichni účastníci hojně využívali. Lektoři reagovali pohotově, vzájemně se doplňovali a nám tak poskytli komplexní odborné odpovědi a vysvětlení, ze kterých bylo patrné, že jsou v daném tématu skutečně velmi vzdělaní.

Pro zpestření a zažití teorie v praxi jsme následně – nejprve individuálně, poté opět v partnerské dvojici – pracovali na prvním ze zmíněných principů, totiž mapování našeho partnera. Krom tohoto konkrétního cvičení jsme dostali také četné inspirace k dalším možným praktickým cvičení, která je možné s partnerem vyzkoušet.

Osobně jsem měla z ochutnávky i lektorské dvojice opravdu velmi dobrý dojem. Petr i Lucie působili velmi odborně a vzdělaně, současně však i skutečně lidsky. Nesetkávali se s námi na úrovni učitelů a žáků, ale spíše zkušených mentorů, kteří mohou poradit, a zejména pak provázet.

V závěrečném zhodnocení jsem si ověřila, že s tímto pocitem jsem neodcházela jediná. Všichni z účastníků si z ochutnávky odnášeli cenné rady i příjemné zkušenosti; dokonce i ti, kteří byli druhým z páru tak trochu „donuceni“ se kurzu zúčastnit.

Že nešlo jen o prázdné fráze bylo ostatně možné pozorovat v průběhu celého večera. I ty dvojice, které přicházely v aktuální partnerské krizi a tento kurz byl pro ně jednou z posledních možností, kterou chtěly vztah zachránit, se v průběhu ochutnávky na svých místech fyzicky přibližovaly jeden k druhému; v obětí a držení za ruce končilo pět z párů.

Kurz tedy nedoporučuji jen zájemcům o vztahy z hlediska profesionálního zaměření; mnoho pozitivního a nového přinese i do vztahů vlastních. Ačkoli si to mnohdy neuvědomujeme, často operujeme s četnými domněnkami o našem partnerovi. Skutečnost, kterou tento kurz zprostředkovává, nás pak dokáže velmi překvapit.

Současně je workshop velkým přesahem samotné Gottmanovy knihy. Přestože i ta četná cvičení nabízí, víkend věnovaný partnerovi i celému vztahu je přínosem daleko větším. Krom zažití a vyzkoušení všech principů je cenným i pro skupinovou práci a setkávání se s druhými a jejich příběhy i možnými problémy.

Zaujala-li vás recenze ochutnávky partnerského workshopu Mapy lásky, určitě si nenechte utéct další z ochutnávek, která se bude konat již 17. května, či přímo víkendový workshop, na kterém se krom s teorií seznámíte také s četnými cvičeními, které se svým partnerem budete moci rovnou vyzkoušet. Workshop se uskuteční poslední květnový víkend, tedy 27.-28. května.

V obou případech se připravte na intimní setkání jen v několika párech (na ochutnávce pak i jednotlivců) a lektory. Přístup na každé z ochutnávek či víkendových workshopů je vždy individuální a plně se přizpůsobuje skupinové dynamice. Vždy je nicméně potřeba jistá míra otevřenosti – ostatně právě pouze tehdy, budete-li otevřeni novým poznatkům, zkušenostem i sdílení, odnesete si z workshopů do partnerského soužití maximum. Netýká se to jen otevřenosti v rámci celé skupiny, ale také „pouze“ v rámci sdílení v páru: hovořit otevřeně o vztahu před partnerem i s ním je přeci jen pro mnohé velmi křehkou záležitostí.

Více se o workshopu, lektorech a také Gottmanovi můžete dočíst na webových stránkách Mapy lásky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *