Recenze

Richard Lourie: Zátah na ďábla

Nedávno se mzatah-na-dabla-113386i do ruky dostala velmi zajímavá kniha, kterou bych vám ráda představila. Ocení ji především zájemci o forenzní psychologii a ti, kteří mají rádi skutečné kriminální případy.

Jedná se o beletrizovaný příběh popisující vyšetřování a okolnosti případu Andreje Romanoviče Čikatila, který mezi lety 1978 a 1990 v SSSR zavraždil asi 53 obětí. Kniha popisuje Čikatilův život od útlého dětství až do zatčení a smrti. Čtenář si tak může udělat poměrně ucelený obraz na faktory, které formovaly jeho osobnost. Vedle Čikatilova života představuje i život inspektora Kostojeva, který dostal případ „rostovského řezníka“ na starost. Myslím, že záměrem autora bylo využít společné prvky v minulosti vraha i policisty. Oba vyrůstali v tvrdé realitě Ukrajiny a Sovětského svazu, hladověli, jejich rodiny byly chudé a pro svůj původ utlačované. Přes životní historii obou mužů se autor dostává k vraždám, k jejich vyšetřování a usvědčení Čikatila. Příběh je zasazen do ruských reálií. Lehce zabíhá do politického dění té doby a přináší vhled do fungování tehdejší ruské milice.

Kniha je výjimečná tím, že autor zpracoval knihu na základě studia spisů a na rozhovorech s Čikatilem i s Kostojevem. Velmi dobře jsou popsány psychologické hry, které Čikatilo a Kostojev vedli během vyšetřování i po dopadení pachatele při výsleších. Co bych naopak knize vytkla je, že jsem se někdy cítila manipulována skrze to, jakým způsobem a jakými slovy autor některé věci popisoval. Ale to už je bohužel asi nevyhnutelný osud snahy zbeletrizovat skutečné události.

 jail-prison-ruin-doors-old-penitentiary-historic

Čikatilův případ otevírá otázku, kterou si kladou filosofové, psychologové i běžní lidé. Je to otázka,

nakolik je člověk odpovědný za to, co páchá, a nakolik je „obětí“ okolností či vrozených dispozic. A pak ještě jednu, na kterou jsem se po čtení knihy zeptala sama sebe asi poprvé – proč některé lidi tolik zajímá zlo? Co způsobuje, že někteří z nás hltají hrůzné příběhy, a jiní se naopak všem takovým historkám vyhýbají?

Pokud vás tato kniha zaujala a rozhodnete se ji číst, doprovodí vás jistě při jejím čtení pár nočních můr. A možná taky nějaká paranoia na cestě metrem či vlakem. Ale zase to vyváží skutečně zajímavý příběh…

Zajímá-li vás tato tematika, pak asi oceníte i knihu Vražda z nevinnosti, která popisuje případ dvou desetiletých chlapců, kteří zavraždili dvouletého Jamese Bulgera. Co je na ní výjimečné, stejně jako na výše popsané knize, je, že obsahuje přepisy výslechů a další fakta, není to tudíž nějaký vybájený příběh novináře, který je případem fascinován a nechá se unášet svou fantazií.

Z českého prostředí by vás pak mohla zaujmout třeba kniha Doživotí – je složena z rozhovorů s pachateli, kteří jsou v České republice odsouzeni na doživotí. A pokud máte zájem o nějakou „plastičtější“ zkušenost, zajděte si do Policejního muzea v Praze. Vstupné je 10 Kč a seznámíte se se zajímavými případy z českých podmínek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *