Recenze

C. G. Jung: Aspekty mužství

Individuace, anima, animpictureprovider (18)us, persona, archetyp,… Nejen to jsou pojmy celosvětově spojované s Carlem Gustavem Jungem. On sám se v žádném díle nezabývá pouze mužskou psychologií jako takovou, a tak se editoři jali vskutku nelehké práce – rozhodli se mužská témata v jeho dílech najít a shromáždit. Jedná se tedy o tématiku porůznu vybranou z Jungovo statí, dopisů, přednášek a rozhovorů, dle mého názoru velmi čtivou a ucelenou. Jung bývá někdy kritizován pro přílišnou abstraktnost myšlenek a složitost teorie. Aspekty mužství však přinášejí informace uchopitelnou a srozumitelnou formou.

Knihu doporučuji všem, kterým je Jungovo dílo blízké a chtějí se hlouběji ponořit do jeho myšlenek. Zároveň podotýkám – aby Vás název neodradil –, že knížka je vhodná a dostupná pro všechny příznivce analytické psychologie bez ohledu na pohlaví. Nakonec, každý se v průběhu života s aspekty mužství v nejrůznějších formách a podobách setkáváme. V publikaci najdeme jak interpretaci významu otců, tak vývoj maskulinity u mužů v průběhu ontogeneze, tak popis mužského principu v ženách. Vyjadřuje se také například k homosexualitě. Naopak bych příliš nedoporučovala vzít dílo do ruky jako první příležitost pro seznámení s Jungem. Nenajdete zde vysvětlenou (avšak použitou) všechnu terminologii z Jungovy teorie, místy se prolíná komentář editora a celkově kniha působí vhodněji spíše pro čtenáře, sunning-hats-sunskterý hledá nástavbu k Jungovým myšlenkám.

Publikace je zajímavá obsahově, avšak nejedná se o příliš oddechové čtení, vyžaduje koncentraci a jeden by měl spíše tendenci zapisovat si jisté pasáže bokem do poznámek než si s sebou vzít knihu v létě na deku k vodě (tematicky se řadí spíše k náročnějšímu čtení a také vzhledem k poměru počtu stran a minimu dokreslujících obrázků či schémat bych knihu zařadila spíše k učebnicové literatuře). Prolínají se zde pasáže psychologické, historické, filosofické, religionistické, mytologické, terapeutické a – přestože tento jednotící princip prostupuje spíše psychoanalýzou – sexuální, až z knížky příjemně vystupuje jakási komplexnost, důvěryhodnost a poučnost. Dozvíte se tedy například jak to, v čem a jak může být flirt či onanie škodlivá, tak současně, jak se projevuje fenomenologie v pohádkách. Kniha tak poskytne opravdu značný záběr témat, jež se dotýká.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *