Recenze

Karel Nešpor: Jak být milejší

Kniha Jak být mpictureprovider (16)ilejší doktora Nešpora slibuje čtenáři praktický a jednoduchý přehled toho, čemu autor říká „zdravé emoce“. Sympatické je, že se nesnaží popírat důležitost záporných emocí – letmo zmiňuje, že v některých situacích je smutek či zlost adekvátní reakcí – ale kniha se věnuje pozitivním emocím.

Autor přistupuje ke čtenáři v mentorském duchu a vypomáhá si postavou průvodce Jasoně. Jasoň existuje proto, aby mohl Nešporovi klást otázky, na které může autor bryskně odpovídat. Musím přiznat, že ze začátku to na mě působilo osvěžujícím dojmem, ale čím déle jsem knihu četl, tím více mě Jasoň se svými dotazy nudil a chápal jsem ho jako autorovu potřebu povídat si sám se sebou.

Kniha je celkem přehledně strukturovaná podle jednotlivých pozitivních emocí. Škoda, že autor neuvádí, proč se rozhodnul je rozdělit zrovna do třiadvaceti kategorií, když se podle mého názoru některé značně překrývají. Každá kapitola obsahuje stručný popis probírané emoce, dále „zajímavosti“, několik citátů nebo krátkých příběhů, které si kladou za cíl čtenáře inspirovat. Vyskytují se zde zenové příběhy i mikropohádky, citáty od Dalajlámy i Hemingwaye. Na závěr přichází tipy, jak danou emoci cvičit ve svém životě. Nutno peru-travel-people-kindness-peruvianpoznamenat, že mi zejména sekce „zajímavosti“ připadala během čtení nadbytečná – uvedené informace se často týkají původu názvů emocí a podobně.

Nešpor píše velmi jednoduchým stylem, podobným vyprávění nad šálkem dobrého čaje. Plusem tohoto stylu je přístupnost knihy i pro čtenáře, který se o psychologii vůbec nezajímá, mínusem pak to, že autor často něco tvrdí a neuvede zdroje („v jednom pokusu dokázali, že…“).

Pokud si Jak být milejší vyberete ke čtení, doporučoval bych nečíst knihu celou najednou, avšak rozdělit si jí do delšího časového období. Krátké příběhy a citáty mají svůj význam, když se nad každým může čtenář v klidu zamyslet. Pokud by někdo chtěl knihu zhltnout celou na jedno posezení, obávám se, že by se mu zvlášť krátké příběhy začaly brzy zajídat a připadat mu stále stejné.

Knihu bych doporučil ke koupi těm, kteří uvítají soubor příběhů a citátů k zamyšlení společně s několika praktickými cvičeními, jak se soustředit na své emoce. Rozhodně by však bylo chybou čekat od ní vyčerpávající vědecké informace.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *