Recenze

Bruno Bettelheim: Za tajemstvím pohádek

Za tajemstvím pohápictureproviderdek je dnes již klasický text, který poprvé vyšel roku 1976. Přináší psychoanalytický pohled na nejoblíbenější pohádky a na pohádkový svět obecně.

Kniha má dvě části – v první, Kapse plné kouzel, 32597418684_be85c3eefb_c čtenáře provází základními dětskými psychickými konflikty a vysvětluje, jak je pohádky umožňují prožít, zpracovat a vyřešit. V druhé části rozebírá nejznámější pohádky jako je Červená Karkulka nebo Šípková Růženka.

Bruno Bettelheim píše velmi poutavě a zároveň srozumitelně. Přibližuje čtenáři, hlavně rodičům, význam pohádek pro dítě, jako vývojově vhodný prostředek pro odreagování jejich úzkostí. Kniha je ale velmi zajímavá i pro studenty či širokou veřejnost. Lidi se zájmem o psychologii určitě zaujmou různé dětské psychické konflikty a možnost jejich manifestací. Těm se zálibou v pohádkách přinese spoustu zajímavostí. Všichni objeví v pohádkách vrstvy a významy, které v nich do té chvíle neviděli.

Tento text je vhodným vplutím do psychoanalytických textů, je psaný o mnoho víc pro širší veřejnost než spousta jiných. Svatba prince a princezny na konci pohádky v tomto pojetí neznamená jen šťastný konec, ale symbolizuje integraci různých částí osobnosti dítěte. Do oblíbených postav Hloupého Honzy či prosťáčka si dle Bettelheima dítě projikuje pocit ze své vlastní pozice v rodině – toho nejmenšího a nejhloupějšího. Ale pohádky mu dávají naději, že i ti (a hlavně ti) nakonec překonají veškeré překážky, přerostou ty, co se na začátku jevili jako větší a moudřejší a dosáhnou štěstí.

Kniha, v souladu se svým podnázvem „Proč a jak je číst v dnešní době“, vysvětluje nejen co přináší čtení pohádek, ale i jak je číst. Doporučuje rodičům je vyprávět z paměti a tím obohacovat o vlastní významy. Autor se věnuje pohádkám i z teoretického hlediska. Předkládá variace názvů či samotných příběhů a mapuje rozvoj jednotlivých pohádek. Čtenář se dozví, že Popelka má dvě hlavní verze historicky vycházející z jiných úprav. V jedné chce otec po Popelce chce důkaz její lásky, a za jeho neposkytnutí ji vyžene z domu. Druhá se víc soustřeďuje na Popelčiny zlé sestry. Každá z těchto situací obsahuje a dává dítěti šanci prožít jiný niterný konflikt. Bettelheim se zabývá také vymezením pohádek oproti jiným literárním útvarům, jako jsou bajky či legendy.

Mně tento text přišel fascinující, velmi čtivý a obohacují. Měla jsem pocit, že se před mnou rozevírá úplně nový rozměr pohádek. Kniha je velmi vtahující, člověk má pocit, že se noří do prastarých hloubek našeho nevědomí. Kniha je krásnou exkurzí do dětské duše, připomínkou a objasněním jejich hlavních konfliktů. Všem moc doporučuji

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *