Recenze

David Fontana: Sociální dovednosti v praxi

Sociální dovednosti v prpictureprovideraxi je útlá příručka představující a rozvíjející nejdůležitější kompetence v oblasti mezilidských vztahů. Je zaměřena převážně na pracovní oblast. Pojmenovává základy, které by měl každý znát a ovládat.

Pro “pokročilé” studenty psychologie by mohla být moc elementární, ale je velmi vhodná na doporučení pro ty, kteří potřebují stručnou formou úvod do tématu. Dá se použít i jako check-list bazálních znalostí a dovedností – pokud psycholog či pracovník v jiné sociální oblasti zjistí, že má s čímkoli zmíněným v této knížce obtíže, tak je nejvyšší čas na tom zapracovat.

David Fontana je autorem mnoha knih z oblasti osobnostního rozvoje. V této knize popisuje n33721643384_7daa14b507_zaprosté základy sociální inteligence a interakce. Učí člověka pokládat si důležité otázky, jako “Jak mě vnímají druzí?” nebo “Co je ovlivňuje?”. Obrací čtenářovu pozornost k bazálním principům lidské interakce, zvědomuje základní procesy. Publikace obsahuje několik seberozvojových cvičení a obsahuje několik ilustračních případů.

Dotýká se všech důležitých oblastí mezilidské komunikace. V knize jsou části zaměřené na poslouchání, prosazení, potřeby druhých, sebeobraz, dotyk a další. Publikace se ale dotýká i specifičtějších témat, která se mohou vyskytnout v rámci pomáhajících profesí, jako “jak projevit účast”.

Jako psycholog si dokážu představit, že bych jí doporučila svým klientům, kteří by si chtěli přečíst něco krátkého o tom, jak funguje sociální kontakt. Knížka se čte jednoduše, nepoužívá složitý jazyk ani teorie. Nejedná se v ní o to naučit se manipulativní techniky, ale spíš se naučit přemýšlet o sociální interakci a být vnímavější. Propaguje zájem, porozumění a respekt vůči druhým.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *