Recenze

Marian Jelínek a Kamila Jetmarová: Neztraťte motivaci v době blahobytu

Jak již název vypovídá, nová kniha Neztraťte motivaci v době blahobytu od autorů Mariana Jelínka a Kamily Jetmarové se soustředí na nutnost výstupu z komfortní zóny v dnešní době – tedy době, která je charakteristická stále se zvyšující možností v lákavé komfortní zóně zůstávat – a motivaci k tomuto výstupu.

pictureprovider (1)

Kniha je rozčleněna do tří částí, přičemž první z nich čtenáře seznamuje s pozitivní psychologií, obecnými principy spokojenosti a cestami, kterými je možné jí dosáhnout; dotýká se také témat volného času a jeho využívání či svobody a možnostmi volby. V neposlední řadě se zaměřuje na současnou dobu, blahobyt – a to zejména materiální – s ní spojený a možná specifika a rizika, která z něj vyplývají.

Druhá z částí publikace se již blíže věnuje blahobytu a jeho (negativním) důsledkům na jedince. Popisuje možnosti výstupu z komfortní zóny, kterou blahobyt nabízí, a to nejen do ideální zóny učení, ale také zatěžující zóny stresu. Nabízí nejen rady, jak z daných výstupů vytěžit maximum, ale také motivaci k tomu, proč z komfortní zóny vůbec vystupovat a jak výstupy učinit co nejlépe.

Motivací se pak zabývá také třetí část knihy, přičemž se věnuje motivaci již od dětství, kdy poskytuje cenné informace, které lze využít při výchově dětí. Nezapomíná nicméně ani na dospělé. Soustředí se především na motivaci, kterou můžeme najít sami v sobě, nikoli na hledání podnětů a motivů ve vnějším světě.

Nemusíte se nicméně obávat nabádání k neustálému výstupu mimo komfortní zónu; autorům je známa samozřejmě také skutečnost, že není možné být neustále mimo svou komfortní zónu – v neustálém stresu by přeci jen jedinec neprospíval. Podobně však neprospívá ani při neustálém zdržování se v této zóně, ve které nenachází prostor ani možnosti pro vlastní růst. Důležité je proto neustále hledat vhodný poměr, který vede k vývoji. A právě k tomuto kniha čtenáře vede.

Publikace obsahuje mnoho skutečných příběhů, kterými ilustruje veškerou teorii, kterou čtenáři předkládá. Příběhy většinou popisují životní cestu světově známých a úspěšných jedinců, zejména sportovců, vhodně jsou nicméně přizpůsobeny běžnému čtenáři. Motivaci nachází také v rozličných náboženských a filozofických směrech.

Velmi pozitivně hodnotím také seznam zdrojů, ze kterých autoři čerpali, i doporučení na další relevantní literaturu. Tak nadto činí velmi nevtíravým způsobem, kdy čtenáři další vhodné publikace pouze zmíní, případně krátce uvedou, čím by mohly obohatit.

Jako negativní nicméně shledávám jistou rozvláčnost textu. Nadto publikace nepůsobí uceleným dojmem; jednotlivé kapitoly na sebe nenavazují a jejich uspořádání vyhlíží značně náhodně a chaoticky.

Za sebe bych knihu doporučila všem, kteří pracují na svém osobním rozvoji a hledají nové podněty, které by je na jejich cestě mohly posunout dále. Vhodná bude i pro rodiče, kterým nabídne nový úhel pohledu při výchově jejich dětí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *