Kde jsme byli

Recenze semináře ENJOYING

O štěstí bylo napsáno již mnoho. Jedni jej považují za dosažitelný a udržitelný cíl svého celoživotního směřování, druzí jej zatracují jako stav nedosažitelný či nanejvýše pomíjivý. Nesčetně návodů, jak tohoto prožitku dosáhnout naleznete v řadě periodik (nejen) s psychologickou tématikou. Zajímat se o tento jev nicméně začala ve velkém i psychologie coby věda. Ačkoli se závěry četných výzkumů zabývajících se tímto fenoménem různí, v jednom se často shodují: štěstí je v první řadě aktivita, tedy cíleně zaměřená pozornost.

7f1f3ddbb15cd43eefa18261b13fc2d4--dorm-quotes-sign-quotes

A právě tento přístup zastává také ENJOYING, kterému jsme se pod vedením lektora Mgr. Jiřího Hamerského věnovali na celodenním semináři (Enjoying – nekompromisní štěstí v životě), který se uskutečnil podzimní sobotu 23. září 2017 v Domě osobního rozvoje Maitrea.

„Jsme tu proto, abychom zažívali mimořádnou radost.“ Esther a Jerry Hicks

Prožitkový seminář je určen především pro ty, kteří doposud takto zaměřený seminář neabsolvovali, poskytuje nicméně prostor i pro hlubší ponoření se do této tématiky všem, kteří již obdobnými kurzy či workshopy prošli. Jeho cíle, se kterými jsme byli seznámeni v úvodu setkání, jsou nemalé:

  • umožnit cítit se v životě šťastně navzdory všem životním okolnostem;
  • osvojit si schopnost získat v životě to, co chceme (ve smyslu naplnění vlastního potenciálu), případně také zjistit, co to právě v našem případě je.

Setkání začíná představením se (lektora i účastníků) a krátkým teoretickým úvodem do Enjoyingu. Co to vlastně Enjoying je, jak jej poznáme, jaká je jeho esence, jaké k němu vedou cesty? Teorie je vystavěna na četných výzkumech, které byly v této oblasti realizovány, a vyjma citací zmíněných lektorem na ně více odkazuje také prezentace, kterou po kurzu účastníci obdrží.

Po seznámení se s tímto konceptem již následují jednotlivá cvičení. Těm je věnována skutečně převážná část kurzu.

Cvičení jsou citlivě vybírána a realizována s ohledem na vyladění všech účastníků. Samozřejmostí je také možnost nezúčastnění se kteréhokoli z nich, resp. zúčastnění se pouze pasivně; sama za sebe nicméně mohu maximální zapojení se do všech aktivit rozhodně doporučit.

Nerada bych prozradila, na co konkrétně je možné se těšit, naznačím ovšem alespoň, že jsou součástí kurzu autoterapeutické techniky, imaginace, cvičení věnující se vděčnosti, oceňování a empatii, několik minut jógy smíchu (která – i přes počáteční rozpaky mnohých účastníků, mě nevyjímaje – patřila k mým nejoblíbenějším okamžikům kurzu) a další.

Jednotlivá cvičení jsou poskládána v logické návaznosti tak, aby nebyl účastník kurzu zahlcen podrobným zaměřením se pouze na jednu z výše jmenovaných oblastí; náročnější cvičení jsou pak prokládána cvičeními relaxačními. Je patrné, že má lektor s pořádáním seminářů mnoho zkušeností a dokáže proto citlivě pracovat s vyladěním jednotlivých účastníků.

Mimo výše zmíněného oceňuji také lektorův zřetelný zájem o tuto oblast a jeho sečtělost. Vyjma doporučení jeho vlastní knihy Sedm poselství (příběh studentky psychologie, kterou učí delfíni štěstí; předmluva: Květa Fialová) v průběhu celého dne nešetřil tipy na kvalitní literaturu, která může být nadále v cestě za Enjoyingem nápomocná.

Kurz mohu rozhodně doporučit všem, kteří by byli rádi ve svém životě spokojenější a šťastnější; na cestě osobního rozvoje bude výborným obohacením i zpestřením. Již samotná přítomnost na kurzu a setkání s lektorem, ze kterého spokojenost přímo vyzařuje, ve vás s jistotou vyvolá velmi hřejivý pocit a pozvedne náladu. Já osobně kurz považuji za jeden z nejlepších, kterých jsem se v poslední době zúčastnila!

3 thoughts on “Recenze semináře ENJOYING

  1. Pingback: Přehled psychologických akcí na listopad 2017 | Agora

  2. Pingback: Přehled psychologických akcí na leden 2018 | Agora

  3. Pingback: Přehled psychologických akcí na březen 2018 | Agora

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *