Recenze

13 Reasons Why

Zamýšlíte se občas, jak vypadá život současných středoškoláků? Případně si čas od času vzpomenete na svá vlastní léta na střední škole? A přemýšleli jste již někdy, jak svoji roli studenta zvládali někteří vaši spolužáci?Jak prožíval tyto roky z kolektivu vyloučený spolužák, který se cítil osamocen, ačkoli byl denně v přítomnosti mnoha dalších lidí?A jak prožívala tyto roky beznadějně zamilovaná spolužačka, která se ovšem natolik bála svých citů, že se s nimi nevěřila jedinému člověku?

4fcef888a7cbc8e4179e1d8db997ab50ae73ddfe

Jeden z takových příběhů je vám nyní k dispozici.

„Ahoj, tady Hannah. Hannah Bakerová.“ Právě těmito slovy začíná první díl třináctidílného seriálu 13 Reasons Why.  Jedná se o seriál, u kterého doporučuji pohodlně se usadit, neboť – jste-li alespoň trochu podobní – vás od obrazovky odtrhne maximálně nutnost odskočit si.

Jak jsem již zmínil, hlavní hrdinkou je středoškolská dívka, která před svou sebevraždou nahraje 13 kazet, na kterých se detailně svěřuje s důvody ke svému činu. Každý, koho zmíní, je do jisté míry zodpovědný za Hanninu sebevraždu. Jejím cílem je, aby se všichni dozvěděli o pravdě – o její pravdě.

V tomto díle se seznámíme i s dalšími hlavními postavami: Clayem Jennsenem. Clay působí jako nevinný kluk. I přesto se objeví na jedné z kazet. Jako jeden z mála lidí se nicméně následně pokouší příběhu na kazetám naslouchat a pochopit Hannin čin. Dostává se nicméně do konfliktu s ostatními zmíněnými jedinci, kteří se snaží jakékoli viny zprostit.

Příběh se ukázkou toho, že i sebemenší drobnosti mohou ovlivnit něčí celý život. Můžeme zde vidět situace, kde si dívka mylně domnívá, že zná skutečnou pravdu:Hanna je tak například přesvědčena, že psaníčko, které napsala svému kamarádovi, skončilo bez jakékoli zpětné vazby; skutečnost je nicméně taková, že jí chlapec lísteček ponechal v peněžence.

Další z kazet pak například odhaluje, co může zapříčinit chybějící značka „STOP“. Může za nehodu, při které je usmrcen Clayův kamarád Jeff Hannah?Anebo v tomto příběhu nefiguruje?

Jak by vše dopadlo, kdyby byl Clay řekl, co k Hanně cítí?

Tyto i mnoho dalších otázek jistě v průběhu seriálu vyvstanou. Odpovědět si na některé nicméně nejspíš budete muset sami.

Věřím, že se tento seriál výborným k zamyšlení se a proto by neměl uniknout vaší pozornosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *