Recenze

Stanley Milgram: Poslušnost vůči autoritě

Když psychologicky vzdělanému čtenáři v knihkupectví padne do oka titul Poslušnost vůči autoritě, pravděpodobně si pomyslí, že předem zná celý obsah knihy. A není divu – autor, profesor Stanley Milgram, patří k těm, se kterými se člověk, který se začíná zajímat o psychologii, setká jako první. Jeho slavný experiment byl mnohokrát citován, také na něj bylo (často nepřesně) odkazováno v mnoha populárních publikacích. Má tedy cenu se zajímat o „další“ knihu k obecně známému tématu?

milgram

Osobně si myslím, že přečíst si Poslušnost vůči autoritě stojí za to. Nejedná se totiž o jeden z mnoha odkazů na Milgramův experiment, ale o jeho popis od experimentátora samotného. Navíc je obohacený o předmluvu autora dalšího z nejkontroverznějších počinů v psychologii – emeritního profesora Phillipa Zimbarda (Mimochodem, věděli jste, že Milgram a Zimbardo byli spolužáci ze střední? I to v knize najdete!) a o doslov profesora Zbyňka Vybírala.

V knize najdete i další věci, na které jste pravděpodobně při letmých zmínkách o slavném experimentu nenatrefili. Například obrazový doprovod, od nákresů jednotlivých experimentálních situací až po fotografie laboratoře a jejího vybavení. Zevrubně jsou také popsány jednotlivé variace experimentu, od nepřítomnosti autority až po situaci, kdy se fingovanou obětí experimentu měla stát osoba autority samotné.

Částí knihy, která mne oslovila nejvíce, jsou bezesporu přepisy částí rozhovorů s účastníky experimentu – od lidí, kteří udílení šoků schvalují, či si ho obhajují tím, že přece vnitřně nesouhlasili, přes ty, kteří jsou znechuceni svým vlastním chováním. Pro příklad jak mohou rozhovory působit na čtenáře, cituji jedinou větu ženy vyrůstající v nacistickém Německu, která v určitou chvíli odmítla udílet elektrické šoky i přes opakovaný pokyn experimentátora: „Možná jsme viděli příliš mnoho bolesti.“

I ostatní výpovědi jsou působivé. Právě v nich vidím hlavní sílu knihy Poslušnost vůči autoritě. Dává nahlédnout do toho, jak lidé o své účasti na experimentu uvažovali, a nabízí příležitost k zamyšlení. Kniha jistě není určená těm, kteří by se chtěli dozvědět něco z nových vědeckých poznatků k tématu autority a poslušnosti, ale jako komplexní náhled na slavný experiment poslouží více než dobře.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *