Recenze

Jak přežít, když nerozumím emocím

Kniha Jak přežít, když nerozumím emocím autorek Judith M. Glasser a Jill M. Kuschner vyšla v Portálu po vzoru svých předešlých titulů jako je např. Jak přežít, když se bojím nebo Jak přežít, když mě všechno štve. Každá kniha je napsaná jinými autory, ale spojuje je jejich smysl – pomoct dětem ve chvílích, kdy mohou zažívat těžkosti.

Jak přežít emoce

Jak název napovídá, autorky si kladou za cíl, aby děti (zejména děti s ADHD) porozuměly empatii a našly cestu, jak ji rozvíjet. Kniha je proto určena přímo dětem a zábavnou a odlehčenou formou se věnuje pojmu empatie.

Kniha jemným způsobem normalizuje dětem situace, kdy např. nevychází s ostatními kvůli svému impulzivnímu jednání, a říká jim: je to OK, a pojďme se na to společně podívat. Kniha je strukturovaná do osmi kapitol, které se soustředí na postupný vývoj – porozumění pojmu empatie, emoce u mne, emoce u druhých. Není to manuál „když něco, tak tohle“, spíše dětem nabízí možnosti, učí je různorodosti pohledů i prožívání emocí. Každý jsme jiný a různé situace v nás vyvolávají různé pocity.

Autorky se zaměřují na hlavní pocity jako štěstí, překvapení, strach, smutek a hněv. Tyto pocity pak mapují na rovině osobního prožívání (kdy jste naposledy cítili překvapení?), tzn. klade se důraz na pochopení vlastních emocí a pocitů. Poté autorky nabízí, jak se v takových situacích mohou cítit jiní lidé a jak to mohou vyjadřovat, ať už slovně (např. jaké obraty se používají) či neverbálně. Kniha také pracuje s KBT rozlišením pocitu a myšlenky, přičemž ukazuje, jak se naše pocity mohou změnit na základě toho, jakými informacemi disponujeme či jak zacházíme s myšlením.

Průběžné ilustrace a komiksy dopřávají lehkou čtivost, praktické příklady zase prostor k aktivnímu zamyšlení dítěte a interakci. Kniha obsahuje také několik tzv. přestávek; věcí, které příliš nesouvisí s tématem, a jejichž cílem je dopřát dítěti „time-off“. Závěrem pak kniha poskytuje tipy na knihy pro rodiče či děti, ale i tipy na filmy jako je např. populární animovaný film V hlavě.

Knihu bych doporučila školním psychologům, ale i rodičům, učitelům a jiným, kteří pracují s dětmi a kteří si chtějí více osvojit jednoduchý jazyk, díky kterému mohou dětem přiblížit emoce a empatii, příp. je odkázat na přečtení samotné publikace.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *