Recenze

Mohou neurovědci číst naše myšlenky?

Možná vám ta otázka přijde zbytečná. Vždyť myšlenky uměl v televizním zpracování číst pouze Mel Gibson, mohli by tedy snad neurovědci vědět, po čem nejen ženy touží?

neurovědciKniha představuje některé z nejzajímavějších výzkumů z oblasti neuropsychologie, neuropsychiatrie a kognitivní psychofarmakologie, prováděných pomocí funkční magnetické rezonance. Snad vás ta věta příliš neodradila, do rukou se vám totiž může ve skutečnosti dostat velmi sympatická knížka. Právě vývoj fMRI přinesl v posledních letech nové poznatky o fungování lidského mozku. Publikace silná asi jako malíček nabídne i jejich možná vysvětlení, velmi srozumitelným, a přitom profesionálním způsobem, při zachování základních vědeckých faktů. Každý experiment a výzkum má svůj uvedený zdroj a také dodatečné odkazy pro zájemce – do jakých relevantních zdrojů lze nahlédnout, jestliže vás téma blíže zaujme.

Možná oceníte i řadu schémat, obrázků, grafů a barevnou přílohu s fotografiemi a popisky. Zde si dovolím malý spoiler – podrobné čtení myšlenek je (a nejspíš ještě nějakou dobu bude) stále science-fiction, ale je jistě zajímavé zjistit, co už o lidském mozku víme a podívat se na vývoj zobrazovacích metod, postupů a poznatků od jejích počátků dodnes. Pokud jste plavali v tom, na jakém principu radiologie funguje, kniha vám pomůže se v jejich základech vyznat.

Současně ale bude pro většinu z nás lepší si knihu něčím prokládat. Přes veškerou snahu autorek podat ji zajímavě, srozumitelně a čtivě, se pořád jedná o soubor vědeckých výzkumů, a i ty se musí nějak rozumně dávkovat, aby nezahltily. A pro účely letního čtení si dovolím vytknout ještě ty měkké desky. I kvůli nim se úplně nejedná o publikaci k vodě (Zn. záložku s sebou). Naopak, možná dostanete touhu si poznamenat nějakou informaci, anebo knížku oceníte ve své knihovně díky tomu, že se k neuropsychologickým výzkumům budete moci vrátit. Menší nevýhodou může být, že pokud jste absolvovali předmět Obecná psychologie a měli při něm štěstí na kantora, až zase tolik nových informací se nedozvíte, každopádně pro zopakování nebo nahlédnutí z jiného úhlu pohledu, výborné. Vhodná by mohla být i pro prvotní zorientování v tématu.

neurovědci 2

Knihu nejspíše oceníte i tehdy, pokud se zajímáte o hraniční etické diskuse. Kdy máme právo nechat si myšlenky pro sebe, a kdy by měly být použity pro účely vlády/lékařů/bezpečnostních složek/…? Měly by soudy přihlížet na výsledky detektorů lži? Jaké jsou změny na mozku u psychopatických pacientů, a jak se dá taková znalost využít? Dozvíte se mnohé i o designu popisovaných studií a metodologii. Jedná se každopádně o obohacující čtení, po jejímž skončení ale není vyloučeno, že budete mít nutkání si napsat Ježíškovi o scannerové oči, abyste mohli u ostatních pozorovat změny ve ventromediální prefrontální kůře.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *