Recenze

Citlivý pomocník: vysoká citlivost v pomáhajících profesích

Útlá kniha Citlivý pomocník dánské terapeutky a trenérky Ilse Sand navazuje na její předchozí publikace věnující se tématu vysoce citlivých a vnímavých lidí. Právě citlivost a vnímavost je autorkou představena jako přednost určitých lidí, která může být vhodně využita při kontaktu s druhými osobami. Citliví a vnímaví lidé mají dle autorky vhodné předpoklady stát se pomocníky pro druhé, a to ať již na profesionální úrovni, tak také v soukromém životě. Na druhé straně v knize není opomíjen ani fakt, že zvýšené vnímání vlastních i cizích pocitů a citlivost na podněty z okolí s sebou pro člověka může přinášet značný stres a přetížení. Jak tyto dvě strany jednoho člověka vyvážit, aby nedocházelo k přetížení, se skrze řádky může čtenář pokusit naučit.

citlivý pomocník

Kniha je určena jak lidem, kteří se profesionálně uplatňují v pomáhajících profesích, tak také těm, kteří by měli rádi po ruce praktické informace a konkrétní návody, jak přistupovat k člověku, který aktuálně potřebuje pomoc. Zpočátku je čtenář seznámen s technikami, které může využít při kontaktu s druhými lidmi. Představení jednotlivých možností je velmi názorné a obsahuje řadu replik, které je možné v určitých situacích využívat. Od konkrétních technik, se autorka obrací k postavě citlivého pomocníka a jeho motivům, potřebám a možnostem práce se sebou samým. Jedná se o postupnou cestu odhalování cesty pomoci druhým lidem. V knize jsou probírána i další témata, která se k tématu citlivosti a vnímavosti vážou.

Celým textem je možné projít poměrně snadně a za krátký čas. Kniha svojí náplní je zajímavým čtením pro ty, kteří u sebe zvýšenou citlivost mohou vnímat. Dává jim pochopení pro jejich vnitřní svět a nabízí možnosti, jak být k sobě ohleduplným a myslet na vlastní kapacity. Jen tak je možné zachovat kapacity pro pomoc druhým. Dále může být velmi přínosným čtením i pro další osoby, které se s citlivými osobami setkávají, jelikož skrze sdílené rady a zkušenosti autorky, je možné lépe na toto téma nahlédnout z více úhlů pohledu a porozumět tomu, jak citlivější lidé reagují.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *