Recenze

Po stopách baroka v Čechách

Kniha  Po stopách baroka v Čechách se trochu vymyká obvyklému repertoáru, který se nám v Agoře dostane do ruky. Nejedná se o titul psychologický. Dotýká se, jak již název napovídá, toho, co vše zanechalo období baroka v českých zemích. Členěná je přehledně, jednotlivé kapitoly pokrývají oblasti dějin, náboženství i umění. Celý obsah je bohatě ilustrován a styl ilustrací už od titulní stránky oznamuje čtenáři, že je kniha určena dětem  – a potažmo rodičům či učitelům.

Po stopách Baroka

 

Autor využívá jazyk přístupný dětem a v případě, že použije nějaký nepříliš všeobecně rozšířený termín, okamžitě jej vysvětlí. Historické události také popisuje objektivně, nepřipisuje zásluhy či provinění jen jedné ze stran konfliktu. Dojde na šlechtu či prostý lid, katolíky i protestanty i role církve a vědy. Co se týče grafické podoby knihy, mírně mi  vadil fakt, že text se chvílemi v barevném provedení stránek téměř ztrácí, často nepřehledné rámečky se zajímavostmi.

I dospělý čtenář si tu své najde – pravděpodobně si nikdo z nás nepamatuje ze školy úplně všechno, a kdyby přece, autor doplňuje knihu ukázkami z barokních děl, ke kterým se běžný čtenář jinde nedostane.

Pro knihu vidím kromě role občasného dárku zvídavé ratolesti nejméně dvě další využití. Zaprvé, myslím si, že je velmi vhodnou doprovodnou součástí školní výuky. Pokud ji učitel zařadí do školní knihovny a upozorní na ni v průběhu probírání látky s knihou související, myslím, že si své čtenáře díky přístupnému pojetí jistě najde. Využití knihy ve výuce nahrává i přiložený seznam zdrojů a závěrečný kvíz, kterým je možné prověřit znalosti žáků.


Ze všeho nejlépe se podle mne Po stopách baroka v Čechách hodí pro rodiny s dětmi. Vzhledem k přiložené mapě a popisu konkrétních míst v českých zemích se může stát výborným pomocníkem pro plánování výletů. Poskytne tip, která místa navštívit, a přidá pár stručných zajímavostí, které nebudou nudit ani náročnější účastníky rodinných akcí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *