Recenze

Přijdou tři logici do baru …: 100 nejhezčích logických a matematických hádanek

Stojíte na rozcestí na ostrově, kde žijí dva kmeny lhářů a pravdomluvných. Potřebujete se vydat správnou cestou a zeptat se můžete přítomného muže, o kterém ale jeho kmenovou příslušnost netušíte. Jak se ho zeptáte, abyste vyšli správně?

Dambeck_přebal

Přijdou tři logici do baru… je kniha, která obsahuje 100 úloh, které potrápí lecjakou zvídavou mysl. Až do otevření této knihy jsem se považovala za nadprůměrně inteligentní a hádanky i origami mě bavily. Tahle kniha mě ale upřímně dost často frustrovala. Berte mě s rezervou, nefrustrovala mě vlastně ani tak kniha, ba snad ani komentáře autora knihy typu „Tuto úlohu vyřešily děti“ v místech, kde jsem nevěřícně hleděla; jako spíše má neschopnost mnoho z hádanek rozlousknout.

Všechny úlohy jsou rozděleny do osmi kapitol podle zaměření i náročnosti: přes klasické hádanky existující již mnoho let, úlohy, při nichž se hodí matematické dovednosti i hádanky pro kreativní mysl bez počtů. Díky tomu jsem si ověřila, kde jsou mé přednosti a kde prostor pro zlepšení nebo akceptaci daného. S některými otázkami jsem se již během života setkala, ale valná většina mi byla dosud neznámá. Jasně jsem vnímala dlouhodobé zaujetí pro hádanky, jakož i pečlivost a práci, kterou si autor této knihy Holger Dambeck, se sestavením úloh dal.

Díky knize už vím, jak rozřadit trpaslíky do dvou skupin podle barvy čepice, na kterou si žádný z nich nevidí; jak z deseti palet balíčků čokolády poznat při jediném vážení tu, při jejíž výrobě se rozbil dávkovač; či jak se ve dvou otázkách zeptat na cestu tří totožně vypadajících duchů, z nichž jeden vždy lže, druhý vždy mluví pravdu a třetí to střídá.

Kniha mě naučila spoustu nových úhlů pohledů, které možná někdy využiji v životě, především jsem si díky ní dala do pohybu své zrezivělé mozkové závity a strávila s ní mnoho pěkných zimních večerů.

Kniha je vhodná pro všechny zvídavé mysli,  pro jednotlivce i na skupinovou zábavu (nebo nezábavu :-)) i pro ty, kteří mají pocit, že je nic nepřekvapí a svou bystrost chtějí otestovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *