Recenze

Úvod do minimalismu aneb Zbavte se zbytečností

Když jsem si vybírala tuto knihu k přečtení, čekala jsem od ní víceméně stručný úvod do minimalismu, protože se o tento životní styl v poslední době zajímám, ale spíš jen tak po povrchu, tak jsem se chtěla dozvědět více o tom, co to minimalismus je a jak k němu přistupovat.

Knížka s názvem Minimalismus do kapsy je skutečně kniha malého formátu, což má být zřejmě analogie právě s minimalismem a naplnila moje výše zmíněné očekávání.

Na začátku se dozvíme, jak autor pojímá definici minimalismu. Podle něj je to takový způsob života, který se obejde bez zbytečných věcí, které nepoužíváme, a je naopak plný jiných věcí, které člověka naplňují a vyvolávají v něm pocit štěstí. Protože co si budeme povídat, spousta hmotných věcí vás šťastnými neudělá. Na druhou stranu, ani nedostatek či nepřítomnost věcí vám radost nepřinese.

 

Zdroj: Nakladatelství Portál

Kniha byla pro mě přínosná z více důvodů. Během čtení jsem si několikrát řekla „no jo vlastně“ a měla pocit, že právě teď hned musím začít konat. Například autor se na začátku zamýšlí nad tím, proč vlastně hromadíme věci, a pokládá si několik vysvětlení. Není však vůbec dogmatický ve svém uvažování, naopak nabádá čtenáře, aby si sami odpověděli na otázku, proč si věci neustále pořizují. Zaplňují prázdnotu? Chtějí se přiblížit nějakému ideálu?

Dále autor mluví o hojnosti. Hojnost pro něj není mít spoustu věcí, nýbrž mít život plný hojnosti v oblastech, které jsou pro člověka důležité, ať je to cokoliv. A zde se čtenář opět zastavuje, aby si sám promyslel, jak je to u něho. Co je pro mě v životě důležité? Autor v knize navrhuje některé oblasti, ale odpověď opět nechává na čtenáři.

Pro autora je minimalismu o tom, že se zbavíte všeho nepodstatného, abyste si vytvořili více prostoru pro to podstatné, ale nemusí se jednat jen o věci. Díky minimalismu získáte více energie, zdrojů, financí a času. Zjistíte, co je to pravidlo 80/20 a postupně se můžete naučit, jak změnit svoje uvažování skrz negativní vizualizaci, všímavost či vděčnost.

I když je to knížka útlá, tak jsem jí četla delší dobu, protože jsem se po každé kapitole potřebovala zamyslet, jak to mám já.

Kniha nabízí i některé praktické kroky, jak mít minimalistický život. Líbí se mi na autorově přístupu to, že si tento minimalistický způsob života může každý upravit podle sebe na základě principů, které nám autor vysvětluje. Základní premisou je, že minimalismus nás může osvobodit od zmatku a chaosu, který je v dnešní době všudypřítomný.

Zdroj: Nakladatelství Portál

Zdroj: Nakladatelství Portál

Knihu doporučuji všem, kteří se chtějí dozvědět základní rámec minimalistického myšlení, který staví na tom cítit se uvolněný a osvobozený.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *