Recenze

Hraní videoher v dětství a dospívání

Kniha Hraní videoher v dětství a dospívání autora Petra Květoně vyšla v druhé polovině roku 2020. Zadní stranou láká na seznámení čtenáře s problematikou videoher v dětství a adolescenci a doporučení odborníků, jak se vyrovnat s potenciálními riziky a maximalizovat možné přínosy… jenže uvedené informace se v publikaci vyskytují velmi okrajově.

Celkově je vše, kromě agrese, které se věnovala více než polovina knihy, rozebráno okrajově. Byla jsem až překvapená rozporem mezi anotací a skutečnými informacemi.

Další velký rozpor byl mezi stylem psaní a některými podávanými informacemi. Publikace je psána velmi odborným jazykem, částmi jsou zmíněny složité pojmy z vyšší statistiky, jenže o pár stran dál se najednou objevuje na třech stranách ,,okénko“ s popisem, co je to metaanalýza, jak se dělá, jaké jsou její výhody atd. Tento rozpor mě přivádí k úvaze, pro koho je vlastně publikace určená – laikovi odborný jazyk nebude vyhovovat a v informacích se statistickými značkami se bude cítit ztracen, ale odborník nepotřebuje vysvětlivku, co je metaanalýza, ani 90 stránek zaměřených na agresi, což je v souvislosti s hraním videoher neustále omílané téma, které navíc přináší rozporuplné výsledky.

Když už jsem se radovala, že přichází kapitola Videohry v rodinném kontextu, kde jsem očekávala z anotace slibované ,,rady odborníků, jak se vyrovnat s potenciálními riziky,“ úsměv mi hned na druhé straně opadl. Jednalo se zase jen o výčet toho, co zjistily studie doprovázené statistikou. To by čtenáře z neodborné populace hledajícího nějaké informace na první dojem odradilo od hledání konkrétních bodů, které by jej mohly ve výsledku zajímat a obohatit.

Musím se přiznat, že jsem od knihy čekala mnohem více. Byla jsem zklamaná, že svojí podstatnou část detailně zaměřuje na agresi a jiným, z mého pohledu i zajímavějším fenoménům, se věnovalo velmi málo prostoru. Přitom kapitola Pozitivní aspekty videoher, přestože desetistranná, byla dle mého názoru jednou z nejzajímavějších.

Kniha ve výsledku působí jako směsice různých kapitol, které jakoby patřily do různých druhů publikací pro různé okruhy čtenářů. Bohužel, těžce se mi hledá něco, o čem bych se mohla pozitivně vyjádřit nebo doporučit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *