Recenze

Lépe žít a milovat díky terapii časové perspektivy

„Žít pro budoucnost je stejně chybné jako žít v minulosti a jenom ten, kdo žije pro přítomnost, dovede plně ocenit co mu přinese dnešek.“

Tak se v minulém století vyjádřila o vnímání času česká herečka Adina Mandlová. A rozhodně nebyla jediná, která si uvědomila, že je náš život formován tím, jak naložíme s vlastní minulostí a budoucností. Autoři knihy Lépe žít a milovat díky terapii časové perspektivy popisují cestu ke spokojenějšímu životu založenou právě na této myšlence.

Philip G. Zimbardo je americký psycholog, známý hlavně ve spojení se stanfordským vězeňským experimentem, v současné době působí jako emeritní profesor Stanfordovy univerzity. Společně s druhou autorkou Rosemary K. M. Swordovou vytvořili takzvanou terapii časové perspektivy. U svých klientů s její pomocí usilují o vyvážené vnímání zkušeností z minulosti, prožívání přítomnosti a orientaci na budoucnost.

Knížka rozebírá jednotlivé časové perspektivy a poskytuje návod, jak si určit svou vlastní. K tomu slouží krátké testíky a dotazníky, jež si může čtenář sám vyhodnotit. Dále podrobně vysvětluje specifika oblastí, do kterých se nevhodné zaměření může promítnout, jako je deprese, toxické vztahy, stres, úzkost, šikana a přehlížení. Důraz je kladen i na každodenní situace v zaměstnání, rodině i intimním životě. K lepší ilustraci jsou mezi praktické rady začleněné skutečné příběhy klientů, se kterými se tvůrci za svůj život setkali. Mne osobně nejvíce zaujala kapitola o vztazích s konkrétními znaky toxických vztahů, mezi něž patří pocit, že nic nemůžeme udělat správně, že se vše točí okolo té druhé osoby, nezažíváme pěkné okamžiky a nedokážeme být sami sebou ve společnosti druhého. Nemáme také možnost růstu a proměny své osobnosti. Toto mi přijde důležité si uvědomit ve styku s druhými lidmi a případně pak vztah ukončit.

Díky tomu, že autoři nepoužívají příliš mnoho odborných termínů, je kniha srozumitelná pro širokou veřejnost. Jednotlivé rady nejsou složité, a tak pro mne samotnou bylo snadné ji aplikovat do běžného života, jako třeba rady odpoutání se od negativní minulosti. Hodnotím také velmi pozitivně otázky k zamyšlení připojené ke každé kapitole. Krásně se doplňují s probíraným tématem a vtahují Vás do děje. Myslím si, že inspiraci v knize mohou najít i psychologové a terapeuti, kteří díky ní mohou efektivněji řešit problémy klientů se zažitými traumaty či riskantní chování, které uź narušuje fungování člověka. Jediné, co jsem vnímala jako negativní, bylo někdy opakující se vysvětlování téhož v několika po sobě následujících větách.

Ať už Vás trápí vracející se vzpomínky, jste zaujatí jen budoucností a nebo si pouze chcete přečíst něco, co Vás donutí popřemýšlet nad životem, je tato kniha skvělou volbou!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *