Recenze

Neodvracej pohled

Máte někdy pocit, že stres, který na vás působí, je neúnosný, vyzkoušeli jste snad všechno a nic nepomohlo? Santorelli v knize Neodvracej pohled ukazuje, jak lze změnit svoji situaci k lepšímu. Nikde není psáno, že zázrak bude na počkání. Vše má svůj čas a je třeba postupovat krok za krokem.

Saki Santorelli je učitel, meditační kouč a spisovatel, spolupracovník Jona Kabat-Zinna, se kterým společně vedl kliniku pro redukci stresu při Massachusettské univerzitě. Byly to právě skupiny na redukci stresu a pěstování všímavosti. Předmluvu k českému vydání napsal Rastislav Šumec zabývající se maindfulness v České republice.

Celá kniha je koncipována do několika kapitol, které na sebe zdánlivě nenavazují, neboť jednou se jedná o zážitek z terapeutické skupiny, jindy autor popisuje příběh ze své soukromé praxe či života. Vždy je to ale osobní ukázka, jak pracovat se všímavostí – uvědomování si sebe sama v různých situacích každodenního života. K tomu, aby i samotný čtenář si ji mohl vyzkoušet, jsou některé části doplněné praktickými cvičeními, což je báječné, neboť díky prostřednictvím této knihy se stáváme členem Santorelliho terapeutické skupiny všímavosti.

Jedno ze cvičení, které mě zaujalo, bylo, kdy Saki zadal v rámci skupiny úkol, aby si každý účastník napsal, co se na terapii naučil a dozvěděl, a na co by za půl roku mohl zapomenout z hlediska svých schopností všímavosti. Barvitě je zde popsána situace, jak se všichni dali do psaní poznámek. Ačkoliv ještě několik týdnů před tím by akorát seděli a koukali se do stěny. Už to je samotná ukázka všímavosti sebe sama.

Knihu bych doporučila nejen pracovníkům v pomáhajících profesích, ale všem, kteří mají obavu, či jenom pocit, že ztrácejí kontakt s realitou. Zvláště dnes, kdy jsme přehlceni informacemi, je důležité si uvědomit sebe sama a vnímat se celistvě. To si uvědomuje i sám autor, který některé pasáže textu doplnil o citáty Rúmího a Mary Oliverové. Příjemné zpestření ne vždy jednoduše uchopitelného tématu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *