Recenze

Za zrcadlem – hybridní válka jako staronový fenomén mezinárodních vztahů

Život na naší planetě se s pokrokem dále posouvá. Již chodíme vzpřímeně, domestikovali jsme zvířata, umíme obstarávat pole, dokážeme si postavit příbytek, osvojili jsme si výměnný obchod a naučili se žít v konzumní společnosti. Na základě postupného zvyšování blahobytu se u lidí více zřetelněji prezentovala i touha po vlastnictví a dobývání nového území. S tím je bohužel neodmyslitelně spojené i válčení, které také prošlo velkým obrozením. Ten aktuální, o kterém většinová společnost nemám moc potuchu, je zvláště nebezpečný, neboť se vymyká dosud zaběhnutým principům. Způsob vedení konfliktu je důmyslnější a méně nápadný, častěji vedený skrz internetové sítě.

Autory sborníku jsou zejména Jaroslav Kurfürst, Jan Paďourek, Otakar Foltýn, Bohumil Kartous, Zdeněk Kovařík, Olga Lomová a mnoho dalších. Každý z nich se na problematiku hybridní války podíval prostřednictvím svého oboru. Svůj příspěvek tedy přidali: sinoložka, publicista, bezpečnostní expert, člen generálního štábu, historička, diplomat, politický geograf, výzkumný pracovník, analytik a mnoho dalších. 

Díky všem těmto profesím má čtenář k dispozici poměrně rozměrnou, přesto stručnou představu o způsobu hybridního válčení a využívání kybernetického prostoru k šíření dezinformací a ovlivňování lidí. Kniha vydaná v roce 2021 nabízí mnoho údajů poodhalující zákulisí a počátek současného vojenského aktu na území Ukrajiny a nejenom na ní. Značná část je věnovaná právě Rusku a Číně, neboť ty se řadí mezi hlavní čtyři hrozby, které působí na Českou republiku. 

Dílo je rozděleno do tří částí, které na sebe navazují. Kapitoly v prvním bloku nastiňují historii a anatomii hybridního válčení. Druhá část poukazuje na konkrétní příklady hybridního působení v českém prostředí. Jaké máme v česku možnosti a dosavadní zkušenosti s obranou proti dezinformacím. Poslední část se zabývá konkrétními aktéry hybridního válčení – Sověti, Rusko, Čína, Ukrajina a Irán. Jakým způsobem se v těchto konkrétních státech zrodil a praktikuje tento způsob hrozby.

Pro mě osobně knihu bylo velmi náročné číst vzhledem k tomu, co každý den slýcháme v mediích o vývoji situace na Ukrajině. Jedno je jisté, kniha žádného čtenáře neuklidní, naopak ukáže realitu z mnoha úhlu pohledu, která je pro běžného nezasaženého občana téměř sci-fi. Na knize se mi velmi líbí podloženost veškerých informací výzkumy ať už českými či zahraničními. S čím jsem ale nespokojená, je vazba knihy. Velmi snadno se ošoupe a je patrná i náchylnost k vypadávání stránek. 

Celkově bych knihu doporučila lidem zabývajícími se mezinárodními vztahy a zájemcům o problematiku skrytých konfliktů. Má rada zní: nedávejte si knihu na noční stolek – opravdu to není pohádka na dobrou noc. Nicméně poskytuje mnoho informací na jednom místě, které by se hledaly samostatně velmi dlouho. Dalo by se říci, že se jedná o kompaktního průvodce historií s přesahem do budoucnosti. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *