Recenze

Svět nenásilí: Obnovování tkaniny lidského společenství

Co je nenásilí? Láska a péče o blaho své i druhých bez ohledu na pohlaví, rasu, věk i názory – ať už s druhými souhlasíme nebo ne.

Náš svět a jeho budoucnost mi nejsou lhostejné. Bez váhání jsem proto sáhla po knize Svět nenásilí od autorky Miki Kashtan. Mou motivací bylo více se dozvědět o tom, jak zlepšovat náš svět, mé bezprostřední vztahy a okolí a případně obohatit mou psychologickou a terapeutickou praxi. A neodcházím s prázdnou: Obohacena a inspirována si po přečtení rozhodně připadám. Zároveň musím přiznat, že kniha pro mě byla náročná. Skoro se mi chce říct, že jsem se při jejím čtení až zapotila.

Autorka shromáždila moudra od velikánů, jakými jsou Gándhí, Martin Luther King i od méně známých autorů a představitelů společenské změny a zkombinovala je se svými názory a zkušenostmi z dospívání v Izraeli i 20 leté praxe lektorování nenásilné komunikace. Autory cituje a tím dává možnost čtenáři nahlédnout do původních děl, z nichž mnoho myšlenek v knize vychází.

Kniha je rozdělena do 6 částí, jejichž obsah svými slovy velmi krátce shrnuji pod každou z nich:

  1.  Základy praxe nenásilí
    • Co znamená žít nenásilně v životě jednotlivce?
  2. Spolupráce, moc a vedení
    • Od jednotlivce tato část přesouvá pozornost ke změně na společenské úrovni. Jak spolupracovat s druhými? Jak rozdělit moc?
  3. Konkrétní kroky ke společenské změně
    • Jak přetavit teorii v praxi? Příklady stavějící na činech Gándhího a M. L. Kinga.
  4. Další generace
    • Vědomý pohled na výchovu dětí a rodičovství.
  5. Případové studie
    • Konkrétní příklady změny systému z USA a Indie.
  6. Odsud až tam
    • Jaké otázky bychom si mohli klást, kdyby změna společnosti nastala? 

Proč jsem se u knihy Svět nenásilí zapotila? Je patrné, že autorka Miki Kashtan je velmi inteligentní a sečtělá a v knize se o své znalosti opírá a užívá méně frekventované výrazy jako například „prizma“, „lapidární“, či poměrně složité věty, nad kterými jsem se musela na kratší či delší chvíli zastavit, nechat je doznít a – pochopit 😊 („A nakonec kruh kroků k nenásilné budoucnosti uzavřeme návratem k transformaci vědomí jako integrální části společenské transformace a prozkoumáme, jak můžeme i jiné lidi vyzvat k takovému stupni uvědomění, které by mohlo dokázat změnu vytvořit.“). Navíc, ačkoliv má kniha jen 288 stran, obsahuje velké množství textu, jehož proud je jen dvakrát přerušen mini-ilustracemi/ diagramy.

V každém případě je Svět nenásilí moudrá a velmi inspirativní kniha, která ve mně probouzela radost z poznání. Nabízí naději na lepší společnost a svět, ve kterém budeme vůči sobě laskaví a zásadní rozhodnutí se budou činit nejen z “horních pater” a “o nás bez nás”, ale po zohlednění potřeb všech. Je tu také mnoho nápadů a návodů pro ty, kteří chtějí změny implementovat a to nejen na úrovni celé společnosti, ale i v osobním a pracovním životě. Díky knize jsem se navíc “mimoděk” dozvěděla hodně o historii Indie a aktivitách Gándího. Oceňuji uvedené zdroje i proměnlivost textu – střídání citátů, zkušeností jiných i zkušeností autorky a to i velmi osobních – například když byla psychickou podporou své sestře při léčbě rakoviny. Co mi naopak nevyhovovalo jsou již uvedené složité výrazy a souvětí.

Knihu Svět nenásilí ocení zejména nároční čtenáři či čtenářky se zájmem o osobní růst, společenskou změnu a praktické návody na zlepšování světa.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *