Recenze

Divoké kvašené nápoje: Limonády, piva, vína, medoviny

Že výroba piva, vína, medoviny nebo limonády je náročný a drahý proces? Kdepak! O opaku čtenáře ve své publikaci Divoké kvašené nápoje přesvědčí Pascal Baudar, Belgičan žijící v Kalifornii, dle svých slov „umělec divokých potravin“. V češtině vychází jeho dílo poprvé, v anglickém originále mu již vyšly knihy o divoké výrobě octů, o kvašení (fermentaci) a vaření z divokých plodů. 

Knihu nelze jinak než zbožňovat. Je napsána osobitým, vtipným stylem, jímž si mě autor získal. Text je nadto doplněn nádhernými fotografiemi krajin, rostlin a nápojů. Velkým překvapením pro mě bylo zjištění, že Pascal Baudar si všechny fotografie nafotil sám. Podle mého názoru by se za ně i profesionální fotograf přinejmenším nemusel stydět. Je patrné, že autor má za sebou lektorskou kariéru a dle této knihy na mě působí jako skvělý učitel.

Kniha Divoké kvašené nápoje na 304 stranách v 9 kapitolách informuje o plodinách vhodných pro kvašené nápoje, o jejich kombinacích v konkrétních receptech, o nástrojích a postupech výroby i na co si dát pozor. Zároveň autor od první strany čtenáře nabádá k experimentování a vymýšlení vlastních receptů, což prezentuje jako dobrodružnou, zábavnou a nikdy nekončící cestu – a já mu to po přečtení publikace věřím. 

Autor se nebojí experimentovat: vedle rostlin, ovoce, bobulí a bylin používá pro různé chutě i houby a dokonce některý hmyz. A v tomtéž, tedy experimentování, podporuje i čtenáře a své studenty. Přitom dbá na bezpečí a ohleduplnost –  pečlivě vybírá jen jedlé a zdravé plodiny, nabádá k šetrnému přístupu k přírodě a dokonce i upozorňuje na nevhodnost fermentovaných nápojů u těhotných, to kvůli alkoholu. 

Svůj přístup ke sběru plodin označuje za „hyperlokální“, neboli užívá přírodniny ze svého okolí, které si sám natrhá a nasbírá. Zde však vzniká malý kámen úrazu pro místního čtenáře: autor bydlí v Kalifornii a mnoho jím popsaných například hub v naší kotlině nenalezneme. Což je pro mě jako začátečníka, který by se rád držel přesných receptů a postupů v knize, škoda. I tak si ale z knihy hodně beru: 

Naučila jsem se kupříkladu, co je kvas (fermentovaný nápoj z chleba) a jak ho vyrobit, jak si spočítat přibližné množství alkoholu pomocí „neandrtálské rovnice“, jak vyrobit divoký kvasový startér i limonádu, pivo, víno a medovinu z plodů přírody (bez nutnosti cokoliv kupovat v obchodě). Dále teď vím, které ingredience a byliny je nutné vařit, aby uvolnily chuť (např. šalvěj a pampeliška), a které je třeba louhovat za studena, aby se jejich chuť naopak nezničila (př. máta a bez). 

Po přečtení této publikace odcházím vzdělanější, inspirovaná a namotivovaná zkoušet limonády a další nápoje z plodů okolní přírody. Knihu doporučuji všem lidem s otevřenou a zvídavou myslí. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *