Recenze

Jak odhalit skryté narcisty a bránit se jim

Asi každému z nás se při slově narcista (nebo také narcis) vybaví stará řecká báje o překrásném mladém muži, kterému ženy nadbíhaly. Ne každý narcista se ale utopí v tůňce při pohledu na sebe sama. Žijí kolem nás, ať už v jejich klasické podobě nebo skrytě. A právě o těch ne na první pohled postřehnutelných narcistech tato kniha je. 

Autorka Debbie Mizra poskytuje čtenáři exkurz do života se skrytým narcistou. Sama hned na začátku knihy uvádí, že si vztahem s takovým člověkem prošla. Ale i kdyby se o tom nezmínila, bylo by to z textu patrné. Je z něj cítit tolik bolesti a pocitu ohrožení, které by asi někdo, kdo manipulaci a jiné techniky skrytého narcisty nezažil, dokázal asi těžko představit. Kniha se pro svou autentičnost čte velmi snadno. Jako kdybyste před sebou měli deník a zároveň naučnou seberozvojovou knihu. Debbie Mizra působí zároveň jako regenerační koučka, která pracuje s oběťmi skrytého narcismu. Skrze svůj text ke čtenářům vysílá i podporu a lásku nutnou k uzdravení. Knížka je rozdělená do tematických kapitol od popisu skrytého narcisty přes popis obětí, které si nejčastěji vybírá, až po způsob, jak vztah s takovým člověkem ukončit a uzdravit se z něj. Autorka mezi ně vložila i praktická cvičení pro čtenáře. 

Kdo je tedy skrytý narcista? Na rozdíl od zjevného narcisty je jeho vztek tichý a pasivně agresivní. Nechce totiž na ostatní na první pohled působit jako někdo zlý. Vytváří si masku hodného, pečlivého, starostlivého a milujícího člověka a jako takového ho pak vzdálenější okolí vidí. Ve skutečnosti však se svými oběťmi manipuluje, žárlí na ně, neustále je kritizuje a využívá ke svým cílům. Jeho osobnost jako taková nebývá příliš silná, bývá citově nevyzrálý a sebestředný se sklonem si vymýšlet a přikrášlovat realitu. Tyto jednotlivé vlastnosti autorka výstižně vykresluje stejně jako možnosti, jak se jim bránit. A v tom je právě kniha užitečná pro všechny. Asi ne každý z nás se setkal se skrytým narcistou nebo si tím nemusí být úplně jistý, ale s manipulativním přístupem a ponižováním určitě. Čtenář tak může načerpat inspiraci, jak se bránit citovému zneužívání ve svém vlastním životě. 

Knížku bych doporučila k přečtení každému, kdo se zajímá o mezilidské vztahy. Díky jednoduchému jazyku a velkému množství příkladů ze života nemusí být odborníkem na duševní zdraví. Ačkoli to není úplně lehké téma a kvůli náloži emocí si asi budete muset udělat pauzu, abyste informace vstřebali, přes 200 stránek knížky uběhne jako nic.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *