Recenze

Ať žije přátelství!: Jak posílit a upevnit přátelské vztahy

„Kolik už jste v životě vedli nezáživných rozhovorů u kávovaru? Kolik příležitostí jste promarnili tím, že jste dovolili, aby zapípání mobilního telefonu odvedlo vaši pozornost od přítele, se kterým jste právě mluvili? Co kdybychom si častěji ukazovali, jak jsme pro sebe navzájem důležití? Co kdyby nás v dětství naučili, že délka a kvalita našeho života významně závisí mimo jiné na tom, do jaké míry se staráme o své přátelské vztahy? Jak by pak vypadal náš život?“

Tohle jsou otázky, které vedly autory k napsání této fenomenální knížky. Současné studie podporují, jak jsou pro nás přátelství důležitá (konkrétní důvody se také dozvíte v knížce), přesto je často stavíme na druhou kolej. Nároky v práci, v milostných a rodinných vztazích a v současné době i narůstající čas strávený na sociálních sítích nás plíživě oddalují od času a energie věnovaných právě přátelským vztahům. A jak jde čas, leckdy zjistíme, že už nám příliš přátel nezbývá a že si už ani nemůžeme vzpomenout, kdy jsme se s nimi naposledy viděli…

Kniha cílí jak na porozumění, tak na praxi. Skrze vědecké poznatky objasňuje, proč jsme pro sebe s přáteli vzájemně nepostradatelní aneb jak mezilidské vztahy ovlivňují naše duševní i fyzické zdraví. Dále jde více do hloubky přátelství jako takového a snaží se najít odpověď na otázku, čím se vyznačuje autentický přátelský vztah. Čtenář má možnost skrze praktická cvičení, hry a techniky prozkoumat, jak na tom s přátelskými vztahy doopravdy je a co může udělat pro to, aby jeho přátelské vztahy vypadaly více tak, jak by si přál. Kniha je určena jednak těm, kteří chtějí prohlubovat své současné přátelské vztahy, tak těm, kteří by v dospělém věku rádi nové vztahy navázali. 

Na této knize bych rozhodně vyzdvihla skvělé propojení teorie a praxe. Najdeme tu řadu výzkumů, které jsou čtenářovi čtivou formou předávány a poukazují, jak a proč se v přátelských vztazích chováme, co si myslíme a co cítíme. Na teorie hezky nasedají různá cvičení, kde můžeme buď o samotě či přímo s přáteli prozkoumat, jak to nyní s přátelskými vazbami máme a současně jimi posilovat a upevňovat naše vztahy.

V neposlední řadě bych ráda ocenila vůbec výběr tématu. Přátelské vztahy v dospělosti jsou bezesporu tématem, kterému by se měla věnovat větší pozornost. Autoři stáli před nelehkým úkolem, a to sice čtivou a srozumitelnou formou předat, co pro nás přátelské vztahy znamenají a jak je v dospělém věku vlastně navazovat a kontinuálně rozvíjet. A to se jim povedlo!

Knihu bych doporučila všem lidem, kteří vnímají, že přátelé mají v jejich životě stále menší místo (ať už z pohledu kvality nebo kvantity) a chtěli by to změnit. Dále těm, kteří by v dospělosti rádi nové přátele našli, ale nevědí, jak na to. Za přečtení stojí i všem odborníkům, kteří se pohybují v oblasti mezilidských vztahů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *