Recenze

Co se ti stalo? : rozhovory o traumatu, psychické odolnosti a uzdravení

„Můžeme udělat z našeho světa bezpečnější, spravedlivější a humánnější místo pro všechny.“

Oprah Winfrey a Bruce Perry spolu vytvořili výjimečnou knihu rozhovorů Co se ti stalo? Právě tito dva autoři stáli za mým rozhodnutím sáhnout zrovna po této knize. Proč? Oprah Winfrey snad není třeba představovat, ale přece: americká moderátorka, která po 25 let vedla rozhovory s mnoha známými i neznámými lidmi v nejsledovanější talk show, nejbohatší žena v showbyznysu, která prožila nejedno trauma v dětství a dospívání včetně zneužívání, těhotenství a porodu ve 14 letech a úmrtí novorozeného synka. Bruce Perry je americký psychiatr a autor úžasné knihy Chlapec, kterého chovali jako psa: příběhy dětí, které překonaly trauma. Málo je ale známé, že i on prožil traumatickou událost, kdy byla v jeho 19 letech brutálně zavražděna jeho novomanželka. (O tom se v knize ale nezmiňuje.)

Co se ti stalo? je kniha rozhovorů. Oprah se ptá a sdílí příběhy sebe i lidí, s nimiž vedla rozhovory v Oprah show, Bruce Perry odpovídá na otázky a odborně vysvětluje. Kniha plynula přirozeně jako rozhovor dvou přátel. A vlastně přesně tohle oba autoři jsou. Znají se již 30 let a od té doby spolu vedou podobné rozhovory o traumatu a (naději k) úzdravě. 

Rozhovory jsou tematicky rozděleny do 10 kapitol:

  1. Pochopit svět
  2. Hledání rovnováhy
  3. Jak nás měli rádi
  4. Spektrum traumatu
  5. Spojování souvislostí
  6. Od zvládání k uzdravení
  7. Posttraumatická moudrost
  8. Náš mozek, naše předsudky, naše systémy
  9. Vztahový hlad v moderním světě
  10. Co teď potřebujeme

Po prvních přečtených stránkách jsem byla trochu rozpačitá. Musela jsem si teprve zvykat na získávání informací formou rozhovoru. Napadalo mě, že bych spíše ocenila klasickou „učebnici“ od Bruce Perryho formou kapitola – jedno téma, shrnutí a na konci knihy klíčová slova a zdroje. Postupně jsem se ale do knihy více a více nořila a našla v rozhovoru zalíbení. Oba autoři vytvořili něco jako „tanec v textu“ – přirozeně a ladně se střídali ve vedení, dávali si prostor, nikam nespěchali, sdíleli spolu vzácný čas. Po přečtení poslední stránky jsem cítila dokonce smutek, že už kniha skončila a já s autory nestrávím více času. 

Dr. Perry na mě v textu působil hodně vzdělaně. Já samozřejmě nevím, jakým způsobem kniha vznikala a zda to byl opravdu rozhovor a odpovědi byly spontánní s případnými menšími úpravami, nebo si autoři vyměňovali emaily a měli nekonečně mnoho času na reakce. Tak či onak jsou patrné široké znalosti a zkušenosti Dr. Perryho. Stejně tak životní i pracovní zkušenosti Oprah a její velká sebereflexe a nezdolnost.

Moc se mi líbilo, když jeden nebo druhý autor popisovali kazuistiky. Ty většinou přinášel Dr. Perry, aby dokreslil odpovědi na otázky od Oprah. Nicméně i Oprah ve svém životě mluvila s tisíci lidmi a některé z jejich příběhů také zmínila. Vedle toho oba autoři sdíleli své osobní vzpomínky a životy. Dr. Perry svůj soukromý život nechává nahlédnout pouze jednou, když zmiňuje radostnou vzpomínku na svého tátu. Oprah se na více místech s čtenáři podělila o bolestné vzpomínky na svoje dětství, poslední chvíle s matkou, s níž měla velmi komplikovaný vztah i o to, co jí pomohlo k překonání traumat. Mimochodem, mnoho z toho, co Oprah pomohlo, spadá mezi hlavní pilíře léčby traumatu ověřených po miliony let, jež jsou v knize zmíněny: 1. vztahy/komunita, 2. rytmus pomocí pohybu, zpěvu či bubnování, 3. víra, 4. přírodní látky (s. 200).

Kazuistiky se střídají s odborným výkladem, ten je zase podpořen jedenácti obrázky/grafy – například v jakém pořadí se vyvíjí mozek od početí a s tím související zasažení traumatu, nebo fungování mozku v závislosti na prožívané emoci od klidu, přes střeh, poplach, strach až po děs. Na konci knihy je několik titulů k tématu traumatu, které autoři doporučují k dalšímu přečtení. Ač v knize není seznam literatury, Dr. Perry de facto cituje vědecké studie, například: akutní (zejména traumatický) stres mění hladinu cukru, což může být problematické u diabetiků (s. 138).

Nevýhodou knihy rozhovorů je, že se v ní poměrně složitě hledají informace zpětně. Někdy se mi také zdálo, že se informace opakují. Je to vlastně přirozené vlivem formátu knihy (rozhovoru). Nicméně nebylo to na škodu, díky tomu jsem si nově nabyté vědomosti připomněla. V knize jsem také nalezla pár překlepů či drobných chyb (konkrétně jsem napočítala čtyři) jako například přehození pořadí slov nebo záměnu I za Y – zkrátka drobnosti.

Než tuto recenzi zakončím, chci vyzdvihnout grafickou stránku knihy a vyseknout poklonu překladatelce Lindě Bartoškové. Překladem vytvořila krásné věty, například: „U někoho ve vztahové chudobě se tyto stresující prožitky zveličí ozvěnami v ozvučnici jeho vlastní hlavy“ (s. 208).

Knihu doporučuji úplně všem lidem. Ačkoliv ne každý osobně prožil trauma, naše společnost traumatizovaná je – izolovaností, osaměním, roztříštěním tradičních hodnot a kultur. Kniha Co se ti stalo? nabízí pohlazení po duši a energii-dobíjející zastavení v dnešním zrychleném světě. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *