Recenze

Švédské umění dobrého stárnutí: Rady do života od někoho, kdo (nejspíš) umře dřív než vy

Zjistila jsem, že kvůli ničemu jinému já i mí přátelé nestárneme tak rychle, jako když se stavíme odmítavě k novým věcem. A taky jsem si v pokročilém věku uvědomila, že dnes lituji jen toho, na co jsem řekla „ne“.

Kniha „Švédské umění dobrého stárnutí“ od autorky Margarety Magnussonové je zábavným a inspirativním průvodcem, který nám ukazuje, jak si užít stárnutí plnými doušky. Při pohledu do zrcadla si uvědomujeme, že stárnutí je přítomné, ale tato kniha nám přináší mnoho nápadů a rad, jak se s tímto procesem vyrovnat.

Autorka Margareta Magnussonová je známá díky svému mezinárodnímu bestselleru „Životní úklid“ a v této knize se zaměřuje na otázky spojené se stárnutím. Přestože název knihy může naznačovat obecné rady, kniha obsahuje spíše deníkový záznam autorky, ve kterém sdílí své rodinné podrobnosti a historky. I když se množství autobiografických příběhů může zdát převažující, autorčin poutavý styl psaní a zážitky, které sdílí, jsou stále zábavné a dojemné.

Jedním z přínosů této knihy je, že nabízí pohled do života a myšlení švédské babičky, kterým se mnoho čtenářů může ztotožnit. Magnussonová zdůrazňuje důležitost aktivního životního stylu, pozitivního myšlení a otevřenosti novým zážitkům. Navíc, její rada o nošení svislých pruhů, pokud konzumujete hodně čokolády, dodává knize i trochu humorného nádechu.

Nicméně, pokud jste očekávali spíše obecné rady než osobní příběhy autorky, můžete být trochu zklamáni. I když příběhy a zkušenosti jsou zajímavé, chybí knize více konkrétních návodů a praktických rad. Někteří čtenáři by si pravděpodobně přáli více strukturovaný přístup k tématům spojeným se stárnutím a konkrétní strategie, jak je řešit.

Kniha je dobře napsaná a snadno čtivá, což usnadňuje její procházení. Doporučil bych ji zejména starší generaci, protože má velká písmenka a obsahuje mnoho inspirativních příběhů, které mohou být pro ně motivující. Je to kniha, která vám přinese úsměv na tváři a možná vás i pobídne k některým změnám ve vašem vlastním přístupu k stárnutí.

V závěru je tu věta, kterou autorka Margaret Magnussonová napsala: „Nikdy není příliš pozdě se do něčeho pustit, ledaže už je vážně příliš pozdě a ležíte pod drnem.“ Tato poznámka završuje knihu a připomíná nám, že stárnutí může být příležitostí pro nové začátky a objevování nových věcí, pokud to fyzicky a mentálně dovolí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *