Recenze

Jak se vyléčit: Osvobození duše od viny a studu

Dnes existuje tolik knih, které se zabývají duševními nemocemi, poruchami a vším tím, co je špatně. I sám autor této knihy Heinz-Peter Röhr je tvůrcem pár z nich: Narcismus – vnitřní žalář, Hraniční porucha osobnosti, Závislé vztahy a dalších. Méně pozornosti už je věnováno cestě ke zdraví. Právě na ni cílí autorova nejnovější kniha Jak se vyléčit: osvobození duše od viny a studu

Knížka se zaměřuje spíše než na zdraví tělesné, na zdraví psychické a jejich propojení. Bezpočet somatických poruch je totiž způsobeno naší psychikou, ať už vědomou nebo nevědomou. V případě, že usilujeme o komplexní zdraví, je potřeba pracovat i s ní. Autor v jednotlivých částech knihy nastiňuje, jakou roli může hrát spiritualita a víra. Skrze množství kazuistik demonstruje, že je třeba ve své uzdravení věřit, mít pozitivní přístup a hledat ve svém životě určitý smysl.

Říkáte si, no ano, to je jistě potřeba, ale jak toho mám docílit? Ať se snažím, jak se snažím, nejde mi to. Ústředním bodem knihy je práce na pocitu vlastní hodnoty. Ten je snižován skrze pocity viny, jež v sobě cítíme. Už Sandor Ferenczi rozdělil emocionální zneužívání, které právě tyto pocity viny způsobuje, do 4 kategorií dle vzniku: teror trápení, partnerská náhražka, narcistické zneužívání a týrání. I Heinz-Peter Röhr se pocitům viny věnuje. Přidává také popis takzvaných destruktivních programů snižujících pocit vlastní hodnoty a následné sebelásky. Jsou to tyto: nejsem vítán/a, jsem černá ovce – jsem nedostatečný/á, nemám právo na svůj názor, chci zůstat dítětem, nezažil/a jsem dostatek, nejsem normální. K těmto programům si během života vytvoříme anti-programy (nezdravé kompenzace k odstranění nepříjemných pocitů). Například pokud se cítíme nedostateční, snažíme se pracovat na 100% a splňovat všechny požadavky okolí, aby se nedalo říci, že jsme v něčem objektivně selhali. Abychom se anti-programů zbavili a žili šťastnější život, je potřeba zavést programy úplně nové, kterými tato destruktivní nastavení i anti-programy nahradíme. Nepředstavujte si to jako práci jednoduchou. Stojí hodně úsilí, výsledek je potom o to lepší. Budete si totiž sami rozhodovat o tom, kdo a co Vás urazí!

Celá kniha je napsaná srozumitelným jazykem, a pokud už se v ní nějaký odborný termín vyskytuje, je vzápětí vysvětlen. Proto si ji může přečíst úplně každý, kdo by si přál zlepšit svůj život. Kromě kazuistik se můžete začíst i do pohádek či úryvků z náboženských textů o vnímání hodnoty sebe sama. A kdyby se Vás toto téma tolik nedotýkalo, ve svém okolí si budete nepoměru sebelásky mezi lidmi rozhodně lépe všímat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *