Recenze

Sedm cest k šťastnému manželství

Přežít a uspět v nejisté a zrychlené době současného světa vyžaduje pevné a oddané vztahy. Ty ale nejsou samozřejmé, musí se stále udržovat, posilovat a obnovovat.“ Kniha Sedm cest k šťastnému manželství slibuje návod pro partnery k efektivnější komunikaci o problémech a jejich úspěšnému řešení. Při jejím výběru jsem chvilku váhala, zda nejde o nové vydání knihy o vztazích Sedm principů spokojeného manželství od Johna Gottmana. Není tomu tak, jde o zcela jinou knihu jiných autorů s jinými sedmi body slibující dojít ke stejnému cíli. 🙂

Autory knihy jsou čtyři lidé – dva manželské páry: Stephen Covey se svou ženou Sandrou Merill Covey a bratr Stephena (na obálce knihy nesprávně uvedený jako syn) John Covey se ženou Jane Covey. Stephena Coveyho možná čtenář zná jako autora knihy 7 návyků skutečně efektivních lidí. Celý život se zabýval tématy managementu, řízení lidí, efektivity,  apod., a tak nepřekvapí, že i tato kniha je psána “business” jazykem („Nejsem výsledkem okolností, které mě obklopují, jsem výsledkem vlastních rozhodnutí.“ – Stephen Covey) Text této knihy vznikl nedlouho před smrtí Stephena při jeho nešťastné nehodě na kole, a tak se jejího vydání nedožil.

Knížka má slušivý růžový přebal a pěkné grafické zpracování, kdy čtenáře provází jednoduchý obrázek listu jinanu dvoulaločného (ginkgo biloby) v různých výřezech. Střídá se text autorů, různé kazuistiky, krátké citáty Stephena, tabulky, shrnující odrážky, otázky k zamyšlení či zodpovězení, cvičení k vyplnění a grafy/obrázky. Celá kniha má jen 144 stran, a i kvůli tomu, že ne každá strana je plná textu, se čte velmi rychle. Je rozdělena do dvou částí: Část I. 7 cest jako základ šťastných vztahů a Část II. Uvedení 7 cest do praxe.

Sedm cest k šťastnému manželství je dle autorů následujících: 1. cesta: Být pro-aktivní, 2. cesta: Už na startu myslet i na cíl, 3. cesta: To nejdůležitější udělat nejdříve, 4. cesta: Myšlení Win/Win = Zisk/Zisk, 5. cesta: Nejdříve pochopit, pak být pochopen, 6. cesta: Vytvořit spolupráci – synergii, 7. cesta: Nabrousit pilu.

Kniha na mě působí jako takový rodinný podnik s uvolněnou atmosférou; tím, že všichni autoři si předávají slovo a střídají se. Každý také napsal svou osobní motivaci ke vzniku této knihy, v úvodu o sobě navzájem napsali hezká slova a v průběhu knihy sdílejí i vlastní zkušenosti, kdy jim vztah fungoval a kdy naopak drhnul. Moc se mi líbí otázky k zamyšlení a vyplnění, například: „Existují rituály a tradice, které bychom oba chtěli do nového vztahu vnést?“ (tím novým vztahem je myšlen současný partnerský vztah) a „Co bych si přál, aby ostatní o našem vztahu říkali?“ Stejně jako otázky k diskusi mezi partnery, př.: „Proč se rádi vracíme domů? Na co se nejvíc těšíme?“, „Jaký talent a jaké vlastnosti každý z nás do vztahu přináší?“

Naopak mi tu a tam nesedl “business” nebo “přehnaně pozitivní” tón knihy. Pokusím se vysvětlit, jak to myslím. Kupříkladu, v 1. kapitole je jako příklad pro-aktivního a re-aktivního člověka uveden řidič na silnici, z nichž ten re-aktivní vybuchne, když mu někdo vjede do pruhu a ten pro-aktivní zůstane v klidu. Jak autoři vysvětlují klid druhého řidiče? „Řekne si: Nebudu reagovat na to negativní, co ke mně zvnějšku přichází…“ Představila jsem si běžného řidiče a nedokázala jsem uvěřit tomu, že by si průměrný kliďas vědomě řekl, že nebude reagovat… Zároveň mi chybí jakékoliv zdroje. Je pravda, že těchto sedm cest si autoři vymysleli sami, chybějící kontext jiné literatury ale za mě trochu ubírá knize na kredibilitě. Také v kapitole o Win/Win myšlení o tzv. vkladech (co pozitivního do vztahu či partnerovi dáváme) a výběrech (čím naopak bereme vztahu, sem patří např. lhaní, kritika, nevrlost vůči partnerovi… atd.) Stephen píše: “Chcete-li posílit svůj vztah, měli byste za každý výběr vložit 5x nový vklad na “emocionální účet” partnera” (s. 99). Poměr 5 ku 1 (5 pozitivních na 1 negativní interakcí) nápadně připomíná pravidlo  pro úspěšné fungování vztahu Johna Gottmana, psychologa a vědce v oblasti manželské a párové terapie, mj. autora knihy Sedm principů spokojeného manželství zmíněné výše.

I přesto se mi ale celkově kniha velmi líbila. Doporučila bych ji párům, samozřejmě i jednotlivcům a pro inspiraci a případné doporučení klientům i psychologům a psychoterapeutům. Protože zamyslet se nad svým partnerským životem a věnovat mu čas a péči si zaslouží každý kvalitní vztah.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *