Recenze

Praha beatová

Už jste se někdy začetli do průvodce po městě? Většina z nich je psána s mnoha tipy – kam zajít do divadla, kde se levně najíst a odkud je nejlepší výhled. Praha beatová autora Radka Diestlera to pojímá trochu jinak. Ukazuje čtenáři známá i neznámá pražská zákoutí. Provádí nás nikoliv tím, co se v nich děje teď, ale událostmi, které se za jejich dny děly v druhé polovině dvacátého století.

Všechny prohlídkové trasy jsou tak či onak spjaty s hudbou – najdete zde současné i dávno zrušené kluby, hudební obchody i vydavatelství. Diestler zručně kombinuje střípky vyprávění o kapelách, muzikantské nátuře i hudebním byznysu a provádí čtenáře Prahou bigbeatu, rocku i punku a svých vzpomínek.

Daleko spíš si knihu užijete v případě, že se v hudební scéně let 1950-2000 aspoň trochu orientujete, a nejen v ní. Diestler cituje literární díla, historii i poezii a je jen na čtenáři, zda s ním bude schopný a ochotný držet krok. Zajímalo by mě také, jestli se najdou nějací čtenáři, kteří nevezmou formu knihy jen jako hříčku autora a skutečně podle tras v ní načrtnutých vyrazí do ulic. Přiznávám, že k tomu mě Diestler nakonec nezlákal. Zato jsem díky němu poznal několik zajímavých kapel.

Když je řeč o formě, je také zapotřebí zmínit podobu knihy. Autor i nakladatelství Academia si dali řádně záležet. Texty jsou v ní doprovázeny bohatým obrazovým materiálem, od dobových stránek novin a plakátů až po fotografie míst i koncertů. Zdá se, že je pro autora kniha skutečně srdeční záležitostí. 

V tom je ostatně největší síla i slabina díla současně. Láká vás mozaika vyprávění na pár vět či maximálně pár odstavců a jste smíření s tím, že víc se o daném tématu od autora nedozvíte? Chcete prochodit uličky hlavního města se sluchátky na uších a připomínat si doby dávno minulé? Nebo vám představa, že se díváte na fasádu domu na fotografii v knize nebo na procházce a přemýšlíte nad hudbou, připadá nesmyslná? Odpovědi na tyto otázky skrývají současně i odpověď na to, zda chcete mít Prahu beatovou ve své knihovně. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *