Recenze

Měsíc radosti

Norská psycholožka Ragnhild Bang Nes se věnuje výzkumu štěstí většinu své profesní kariéry. Ve své knize Měsíc radosti nabízí čtenářům možnosti, jak zvýšit počet či intenzitu pocitu štěstí ve svém životě. Kniha je strukturovaná do 31 kapitol, které se každá věnují některému z aspektů prožitku, kterému říkáme pocit štěstí. Knihu je tedy možné číst jako kteroukoliv jinou, ale také si můžete přečíst každý den jednu kapitolu a vyzkoušet si aplikovat podněty z ní ve svém životě.  V každé z kapitol najdete tipy na malé návyky, které lze zařadit do vašeho každodenního života, nebo k nimž můžete sáhnout, pokud máte pocit, že se vám štěstí vzdaluje.

V úvodu knihy se autorka snaží zachytit, co vlastně štěstí je: pocit, stav nebo třeba čtyřlístek v peněžence? Přestože výzkumy, které zkoumají štěstí, nenabízí žádný jednoduchý recept, vyplývá z nich, že „můžeme podnikat zcela konkrétní kroky pro to, abychom byli šťastnější“ (str. 11). A právě některé z těchto kroků odhaluje kniha Měsíc radosti. A proč rovnou celý měsíc? Autorka v úvodu vysvětluje, že pro prožívání štěstí je totiž důležitá pestrost. Pokud se věnujeme aktivitě, která nám štěstí přináší dlouhodobě, beze změny, projeví se tzv. „hédonistická adaptace“. Jinými slovy, pokud se něčemu věnujeme ze zvyku, postupně klesá míra radosti, kterou nám to přináší. „Štěstí není žádná konečná, kam dorazíte jednou provždy, plácnete tam sebou a rozvalíte se s představou, že jste dosáhli cíle. Podobá se spíše stále pokračující cestě. Také vyžaduje, abychom svůj život měnili – abychom se zkrátka ve větší míře věnovali tomu, co je pro nás dobré“ (str. 13). V knize Ragnhild Bang Nes k tomu najdete opravdu pestrou škálu možností.

Pokud se alespoň trochu vzděláváte v oblasti osobního rozvoje, najdete v knize kapitoly, které opakují snad tisíckrát popsané: zapisujte si, co vám udělalo radost, všímejte si svých emocí a co je spouští, dodržujte zdravou životosprávu a pravidelně se věnujte sportu apod. Nabídka by bez nich nebyla kompletní. Ocenila jsem však, že k nim autorka přistupuje jinak, než jsem tolikrát četla: dává je vždy do kontextu výzkumů, kterými zdůvodňuje všechna svá doporučení, a prezentuje je jako součást mozaiky aktivit, které podporují prožitky spokojenosti a štěstí. Velmi kladně pak hodnotím to, že v knize nenajdete žádné panské rady jako „mysli pozitivně“ nebo „najdi v tom negativním něco pozitivního“.

Kromě velmi čtivého a jednoduchého jazyka je kniha sympatická i tím, že ve čtenáři ani v nejmenším nevyvolává pocit, že je třeba plnit všechno do puntíku, jinak se účinek nedostaví. Spíše čtenářům radí vybrat si návyky, které se jim líbí, a zavádět je do života od co nejmenších kroků, aby se jim podařilo vybudovat z nich dlouhodobé zvyky. A jaké jsou moje nejmilejší návyky, které jsem si v knize našla pro sebe? Snažím se každé ráno napsat hezkou smsku někomu, kdo je pro mě důležitý, naučila jsem se vyrábět rostlinná terária a spojila tak doporučení stále se učit něco nového a věnovat se „zahradničení“, postupně si vytvářím album štěstí a při jeho tvorbě sbírám šťastné vzpomínky také od své rodiny, a snažím se všimnout si každý den něčeho krásného – kolem sebe nebo v lidech, se kterými se setkávám. A když se mi zdá, že mi štěstí opravdu utíká mezi prsty, přesednu si podle doporučení knihy z gauče na židli, nebo si na ni stoupnu a dívám se chvíli na svět z jiné perspektivy. Někdy to funguje.

Nevím, jestli bych řekla, že se po přečtení knihy cítím šťastnější. Rozhodně je ale můj život zábavnější, protože se poctivě snažím zkoušet nové nápady, které autorka nabízí. Nevyzkoušela jsem ještě zdaleka všechny. Na některé potřebuji víc času, než jeden den. Mám ale rozhodně pocit, že si umím lépe pomoci, když cítím, že bych potřebovala potěšit. Zároveň cítím, že je můj život bohatší, protože jsem díky nápadům v knize začala více pečovat o vztahy s mými důležitými lidmi. Pokud by se vám tedy hodilo vnést do života jen trochu radosti ze zkoušení nových věcí, která by probarvila každodenní šeď, nebo pokud usilujete o větší životní změnu, sáhněte po knize Ragnhild Bang Nes. Rozhodně v ní najdete inspiraci a povzbuzení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *