Recenze

Muž, který si pletl manželku s kloboukem

Věděli jste, co všechno se může odehrávat ve Vašem mozku? A chcete to vlastně vůbec vědět? Jedna z nejprodávanějších knih neurologa Olivera Sackse není snadným čtením. Zaujme ale všechny, kteří rádi brouzdají hlubinami mozku.

Kniha je souborem klinických povídek, které jsou ale psané člověkem s notnou dávkou empatie a lásky nejen ke své práci, ale i ke svým pacientům. Oliver Sacks je nejen zručný lékař, ale i spisovatel a umí čtenáři přiblížit kuriózní případy se sobě vlastní laskavostí. Kniha, která vyšla poprvé v roce 1985, ukazuje na svou dobu neobvyklé postupy lékaře neurologa. Jak jinak byste také přistupovali u případů, kterých na světe mnoho nenajdete? Sacks pracuje pokorně a snaží se vidět osobnosti tam, kde to jiní už dávno vzdali. Nezjednodušuje své pacienty na pouhou diagnózu nebo problém, vidí je jako celek, snaží se najít smysl v jejich jednání, chování a činech. 

Kniha je rozdělena do čtyř částí, ve kterých autor slučuje podobné typy problémů. Ať už jde o případ ženy, která přestala ovládat vlastní tělo, muže, který najednou získal superčich či o dvojčata, která neuměla počítat, ale vyjmenovala všechna prvočísla až po ta dvanáctimístná, autorovi se vždy pořadí čtenáře vtáhnout do řešení případu a ukázat mu, že za všemi těmito odchylkami jsou pořád lidé jako my. Co jiného také dopřát lidem, kteří jsou tak odlišní a jejichž vnitřní svět nejsme schopni plně pochopit?

Text knihy je sice psán pro veřejnost, ale obsahuje spoustu odborných termínů i odkazů na další publikace, laickému oku tedy může kniha připadat místy těžkopádná a náročná na čtení. Svým obsahem ale bude stejně spíše lákat zapálené laiky a studenty nebo pracovníky v oblasti psychologie a neurověd. Osloví ale každého, kdo chce potrápit svoje mozkové závity čtením o mysli jiných. Úspěch knihy ostatně potvrzuje i fakt, že byla zhudebněna do podoby opery. Co si o tom myslet, nechám na Vás. 

Všichni máme své vlastní, charakteristické mentální světy, své vlastní vnitřní cesty a krajiny,“ píše autora na straně 138. Tato kniha Vám pomůže nahlédnout do těch cizích. Tak šťastnou cestu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *