Recenze

Skryté příčiny duševních strastí : psychoterapie do kapsy od Michaela Václavíka

Kniha Skryté příčiny duševních strastí : psychoterapie do kapsy, jak již sám název napovídá, pojednává ve 13. kapitolách o častých duševních strastech, se kterými se lidé ve svém životě potýkají. Jedná se např. o nespavost, deprese, sebepoškozování, závislost na alkoholu, anorexii, panické ataky, a další. Menší množství kapitol se zabývá obecnější teorií, jako jsou vztahové dyády nebo polarita osobnosti.

Kniha je určena hlavně pro laiky, kteří uvažují o změně ve svém životě a touží po větším a strukturovanějším sebepoznání a odpovědích na často palčivé otázky týkající se jejich duševního zdraví. I já jakožto psychoterapeut jsem si z knihy odnesla cenné postřehy jak na úrovni osobní, tak pracovní.

Každá kapitola obsahuje informace o duševním problému – jeho základní příčiny a motivy, kazuistiky a také způsoby léčby. Na konci každé kapitoly jsou také otázky k zamyšlení pro čtenáře, kteří mají zájem o hlubší prozkoumání svého vztahu k danému tématu. 

 

A co v knize najdete? Opravdu se dozvíte základní rysy nejznámějších poruch a seznámíte se s nejčastějšími motivy těchto onemocnění. Autor se také snaží nastínit vhodný směr řešení problému. Rozsahem se však jedná opravdu o příručku, která obsáhla poměrně velké množství témat a v některých případech tak může působit až příliš zjednodušeně, místy až tvrdě.

Autor se snaží sdělení empaticky zjemňovat, ale někde bych ocenila více prostoru pro dovysvětlení pojmů. Příkladem může být kapitola o depresi, která je napsaná velmi trefně, ale některá tvrzení z této kapitoly jsou velmi tvrdá a sama si dovolím je klientovi říci až po měsících terapie. Nejsem si jistá, co tohle udělá s neznalým člověkem, který si otevře tuto knihu, ve které bude hledat možnou útěchu a pomoc s řešením jeho stavu. Jedná se však o menší množství případů.

Kniha je napsána srozumitelně a jednoduše, bez složitých výrazů, je velmi pochopitelná a autor se snaží problematiku přibližovat množstvím přirovnání a zjemnit tak někdy drsnou realitu spojenou s určitým onemocněním. Moc se mi líbily také závěrečné otázky u každé kapitoly. Autor se mi tím velmi přiblížil a umožnil mi zkoumat problematiku z mého osobního úhlu a nastavení, což není až tak časté a osobně to pro sebe považuji za velmi přínosné.

Autor také nabízí velmi jasné pojmenování některých teoretických pojmů, které jsou naprosto stěžejní a opravdu mohou, jak se říká, otevřít oči. Jediné, co mi přijde nešťastné, je to, že jsou vcelku náhodně vloženy mezi ucelené kapitoly o jednotlivých duševních poruchách, takže se k nim člověk dostane jakoby omylem. Přitom myslím, že by bylo dobré s nimi začít, aby se laik mohl seznámit se základními pojmy, se kterými se dále pracuje.

Autor knihy je psychoterapeut s dlouholetou praxí a na kvalitě obsahu jsou znát jeho četné zkušenosti s klienty. Myslím, že úkol poskytnout laické veřejnosti příručku o jejich častých a více či méně pojmenovaných problémech, který si předsevzal, splnil výborně. I pro terapeuty či psychology je zde mnoho zajímavých tipů, které se dají využít v praxi. Jediná škoda je, že nedostaly více místa jednotlivé kapitoly, a na můj vkus se autor s některými věcmi příliš nemaže, což může být dobré, ale pro někoho také zraňující.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *