Recenze

Příručka pro dospělé chaotiky: Jak zvládnout život s poruchou pozornosti

Jestli porucha pozornosti nepotkala osobně vás nebo vaše blízké, pravděpodobně si u titulu této knihy vybavíte zkratku AHDH a pod ADHD si představíte zlobivého pobíhajícího chlapečka. Co je bohužel horší, ještě pořád má podobné představy i spousta odborníků z řad lékařů a dokonce psychologů. Naštěstí i k nám v posledních dekádách pomalu doplouvají nové pohledy (založené na studiích) na tuto diagnózu. Už víme, že to není diagnóza výlučně dětského věku, že nemusíte být nutně hyperaktivní, že medikace není jedinou cestou léčby a že rozhodně nejde o výmluvu pro lenost. Knize dávám body za to, že přispívá osvětě tolik potřebné pro zlepšení života osob s ADD/ADHD (attention deficit disorder/ attention deficit hyperactivity disorder – porucha pozornosti/ porucha pozornosti s hyperaktivitou). Jejich dominantním problémem totiž spíše než samotná diagnóza bývá její nepochopení od okolí, a to hlavně ve školství a později v profesním životě. Díky tomu čelí tyto osoby zbytečné stigmatizaci (jako nakonec většina osob s  psychiatrickou diagnózou). To je možná hlavní příčinou, proč osoby s poruchou pozornosti velmi často trpí i depresí nebo úzkostí. Z toho důvodu hned několik bodů knize i odebírám za nešťastný překlad názvu, který má taky lehký punc nálepkování a nebylo by tak těžké se mu vyhnout.

Autorkami příručky jsou Judith Kolberg a Kathleen Nadeau, klinická psycholožka specializující se na poruchy pozornosti, a poradkyně v oblasti třídění, organizace a úklidu – druhá z profesí pro vás možná bude znít podivně, v západních krajín jde ale už o běžnou formu coachingu. A poptávka po této formě podpory dokazuje, jak velká je skupina lidí, která má s efektivním plánováním a organizováním života potíže. Autorky se v knize snaží nabídnout rozmanité kreativní a zároveň jednoduché způsoby, jak si poradit s chaosem v různých oblastech. Impulzivní nakupování, chronická nedochvilnost, neschopnost udržet pořádek, neefektivní plánování času, kompulzivní hromadění, zahlcení informacemi, závislost na internetu. Některé z těchto kategorií působí banálně, kdo ale ADD/ADHD zná zblízka, ví, že snadno nabývají vcelku neúnosných rozměrů a běžné self-help příručky jsou tady krátké. 

Právě v tom je spolupráce autorek unikátní a přínosná – snaží se taktiky pro zlepšení života klientů transformovat do podoby vhodné pro osoby s potížemi v exekutivním fungování. V první řadě už samotná organizace textu je relativně přehledná, každá oblast popsaná stručně a systematicky. Další snahou je propojit triky zaměřené na jinak “nudné” oblasti života (úklid, finance, papírování) s hravými elementy a podnítit tak v čtenáři zájem danou techniku zkusit. Co se mi obzvlášť líbilo, je zjevný vhled autorek, kterým je jasné, že různé stupně závažnosti vyžadují různou míru asistence. Je rozdíl, pokud máte stůl zaházený papíry a když si pustíte hudbu a nastavíte stopky, pravděpodobně ho sami zvládnete uklidit. Pokud ale máte papíry po celém bytě a to celoročně, budete možná potřebovat zapojení partnera nebo přítele, který vás podpoří. Když pak na vás ty papíry vypadávají i z lednice, možná je nutná intervence odborníka a komplexnější řešení. Autorky taky velmi moudře v závěru každé kapitoly poukazují na fakt, že porucha pozorností není jedinou příčinou, proč se vám nedaří udržet si práci nebo se cítíte přehlcení podněty, a je vhodné konzultovat své potíže s odborníkem.

Vznik této knížky mě těší, ne jen proto, že jde o zajímavou spolupráci dvou specialistek na zmiňované oblasti, které spolu vytvořili užitečnou publikaci, ale hlavně proto, že to je další krůček na cestě k lepšímu chápání diagnózy, kterou známe pod označením ADD/ADHD. Zas o kousek větší šance, že se pacienti setkají s vhodnou reakcí lékaře na svoje potíže, že snáz najdou zkušeného specialistu, že nebudou tak často bojovat s odmítáním. A že se jim díky tomu povede lépe fungovat ve svém životě. Řekla bych, že to je výhra pro všechny strany.  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *