Recenze

Ne je moje superschopnost: jak vylepšit život jedním slovíčkem

Pokud máte problém s odmítáním, vymezováním svých hranic nebo s prostým “říkám NE”, tato kniha je přesně pro Vás. V šesti kapitolách této svépomocné příručky najdete vše, co pro svou cestu k pevnému NE můžete jen potřebovat. Annette Lies pro Vás připravila dobře namíchaný koktejl, který Vás dovede až k vytouženému svobodnému ne. Autorka knihy se sama potýkala ve svém životě s tímto problémem a po absolvování behaviorální terapie se rozhodla napsat o své zkušenosti a tím pomoci ostatním.


V knize se nejprve seznámíte s teorií – proč jen těžké říkat ne, jaké části osobnosti nám v tom brání atd. V druhé části knihy najdete praktické rady a v podstatě kazuisticky zpracované příběhy reálných lidí, kteří se svým ne více, či méně úspěšně bojovali.
Kniha také zahrnuje příklady celé řady situací, do kterých se můžete nejčastěji dostat, jaké obtížné typy lidí potkat atd. V závěrečné části knihy najdete užitečná praktická cvičení a shrnutí myšlenek z předchozích kapitol, abyste si je mohli jednoduše připomenout a nelistovat celou knihou. To musím velmi ocenit.

Postupně se díky knize naučíte nejednu skvělou schopnost, kupříkladu jak pracovat s vnitřním kritikem, jak postupovat při změně svých dosavadních návyků, jakými fázemi při ní můžete procházet, jak se vyrovnat s pocity viny a jak si své hranice vůbec uvědomit. Jedná v podstatě o návod, jak lépe pracovat s pocitem vlastní hodnoty.

Kniha je velmi jednoduchá a srozumitelná. Nejde o žádnou hloubkovou analýzu, ale zároveň mám pocit, že kniha nastiňuje přehledným způsobem všechny potřebné kroky ke změně. To je samozřejmě výhoda i nevýhoda. Najdete zde návod jak na NE, ale nemusí sedět každému. S tím se autorka snaží vypořádat pomocí různorodých příběhů z jejího života a podáním co nejvíce příkladových situací a jejich řešení. Osobně mám ráda knihy, kde je hodně omáčky a míst k vlastnímu přemýšlení. Tato kniha je oproti tomu velmi přímočará, ale pokud máte raději kompaktní a praktickou formu, která jde hned k jádru věci, tato kniha Vám bude maximálně vyhovovat. Na nic nečeká a rovnou Vás pošle na cestu.

Autorka má specifický styl vyjadřování. Používá velmi barevné metafory a přirovnání. Všechny jsou dobře představitelné a hodně pomáhají s pochopením a ulehčením cesty k NE. Občas jich však bylo až moc, a překážely mi, abych se vyznala v tom, co chtěla autorka říct. Těchto míst však bylo jen pár.

Celkově jde o povedenou knihu, která na relativně malém počtu stran (182), hravou a čtivou formou vysvětluje vše potřebné pro každého, kdo má občas problém prosadit to své ne a chce porozumět sám sobě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *