Recenze

Co se ti stalo?

Už jste byli v situaci, která vyžadovala, abyste něco řekli? A když jste tak učinili, tak byste byli radši, aby se to bylo nestalo? Mně ano a několikrát. Většinou šlo o poznámku, která se druhé osoby dotkla, a mně přitom přišla vtipná. Následnou omluvou a ujasněním si významu to nakonec skončilo dobře pro obě strany. Ne vždy to může takhle dopadnout. Svým jednáním a kladením otázek často můžeme ublížit. Obzvlášť citlivé je to u lidí, kteří jsou v náročné situaci, nebo se s ní snaží vypořádat. Nad tímto problémem se zamýšlí právě autoři knihy Co se ti stalo?, neboť jim ze zkušenosti přijde tato otázka vhodnější oproti hojně užívané otázce “Co to s tebou je?”

Bruce D. Perry  (dále jen Bruce) je psychiatr zaměřující se na neurovědy a dětské duševní zdraví. Oprah Winfrey je americká moderátorka označována za jednu z nejvlivnějších osob na světě. Moderovala svůj vlastní pořad Oprah show, kam si zvala lidi, aby sdíleli své rozličné životní zkušenosti. Sama prožívala traumatické dětství, kdy se o ni starala babička, matka a domnělý otec a ona se stala obětí pohlavního zneužívání ze strany širších rodinných příslušníků. 

Kniha je napsána formou rozhovoru, kdy se Oprah konkrétně ptá v kontextu vlastní zkušenosti. Nejsem příliš zastánkyní této formy, neboť mám neustále pocit, že jsem ochuzená o dynamiku celého rozhovoru a možná mi unikají vedlejší a přesto důležitá témata. Vzhledem k tomu, že celá kniha se zabývá traumatem a jeho dopady na člověka, byl i tak obsah srozumitelný a čtenářsky přístupný. Ač je Oprah velmi známou moderátorkou, která  je hodná obdivu za to, s jakou energií odhaluje svoji minulost a zkušenosti, dle mého je to  především Bruce, kdo si  zasluhuje uznání. Jeho vyjádření jsou jasná a srozumitelná, takže i ten kdo má minimální povědomí o fungování mozku, mu alespoň částečně dokáže porozumět. Což se v tomto komplexním tématu jeví jako podstatné. 

Velmi se mi líbí grafická kompozice knihy, která se prolíná do obrázku a textu. Působí uklidňujícím dojmem. Paradoxně, ačkoliv jsou probíraná témata náročná, vy z její četby máte dobrý pocit, protože se dozvídáte nové informace, nebo na ně alespoň získáte jiný úhel pohledu. Rovněž kladně hodnotím uveřejněný seznam dalších materiálů k hlubšímu porozumění problematice.

Mohlo by se zdát, že kniha je hlavně o Oprah a jejím příběhu. Přestože ona sama tam vnáší svá osobní témata ze života – vyrovnání se s vlastní matkou a rodinou, mnohem více je zaměřená na lidi, se kterými vedla rozhovor, anebo na studentky její školy v Africe. Konkrétně pak na rozpoznání a porozumění traumatu a možnosti, jak s ním dále pracovat tak, aby se lidé mohli plnohodnotně věnovat své životní cestě. Podstatná je ovšem podpora z vnějšího okolí. 

V současné uspěchané době, kdy se cení efektivnost, by právě nastavení a úprava pokládání otázek mohla mít stěžejní roli pro podporu a další směřování jedince. Každý z nás zažil nějaký potenciálně traumatický zážitek a právě vhodně zvolená slova a podpora z okolí bylo to nejcennější, co jsme v dané chvíli mohli dostat. Neboť na problém nejsme nikdy sami, ale je tu síť podporujících lidí a organizací, které jsou nám vždy v případě potřeby nakloněné a otevřené. 

Kniha Co se ti stalo je vlastně taková prevence nebo spíš AHA uvědomění, že to, co se nám stalo je mnohdy nepříjemné, ale rozhodně v tom nejsme sami. Takže směle do četby, dle mého si tam každý najde to své – od srozumitelně vysvětlené teorie až po zkušenosti jiných.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *