Recenze

Introvertka chodí na terapii

Jak vypadá propad v náladě pod tíhou pochyb a sebekritiky, práce na sobě v terapii a znovuzrozená schopnost radovat se v komiksu? To nám ve své nejnovější knize Introvertka chodí na terapii (v anglickém originále Everything is OK) představila introvertka Debbie Tung.

Debbie Tung je ilustrátorka a tvůrkyně komiksů, která žije s manželem a synem v anglickém Birminghamu. Než se vrhla naplno do umělecké  tvorby, věnovala se programování, které vystudovala v magisterském programu. Vedle svých dalších projektů vydala 4 knihy – do češtiny byly přeloženy tři z nich: „Introvertka v hlučném světě“, „Když se introvertka vdá“ a samozřejmě „Introvertka chodí na terapii“. V nich popsala a nakreslila své zážitky a sdílela svůj svět introvertky, která má ráda čaj, čas o samotě a svého milujícího manžela. 

Ve své nejnovější knize nás Debbie provází svými sebekritickými myšlenkami, pochybnostmi o sobě, zaplavením emocemi, celkovým vyčerpáním až ztrátou radosti. Ty se trochu objevují i v předchozích knihách, zejména pochyby o sobě ve společnosti lidí, v této knize jsou ale častější a urputnější. Během příběhu prožije Debbie panickou ataku, kvůli které navštíví lékaře. Ten jí doporučí psychoterapeutická sezení, jež Debbie s velkými obavami zahájí. Pochyby o sobě se stále objevují, ale díky práci na sobě, odvaze říct si o pomoc a sdílet svůj příběh (a podpoře blízkých) znovu objeví radost a naději. Také pozorujeme její přijetí toho, že se nemusí cítit stále dobře a i tak je to v pořádku.

Kniha má 200 stran a obsahuje podobné kresby jako předchozí publikace autorky. Přesto tu je něco navíc: tu a tam,  stejně jako na titulní straně knihy, rozjasnila stránky krásnými barevnými akvarelovými kresbami.

Co mě jako budoucí psychoterapeutku v gestalt směru nepotěšilo je to, že v knize je popsána pouze KBT (kognitivně-behaviorální terapie) a vyznívá to, že jen postup KBT je ten správný. V určitém smyslu tomu rozumím. KBT má skvělou účinnost při léčbě depresí a úzkostí a navíc Debbie píše o své vlastní zkušenosti. Na druhou stranu, účinných psychoterapeutických směrů je více a potěšilo by mě to alespoň zmínit. Ale já jsem „z branže“ 🙂

Podle mě je skvělé, že tato kniha vznikla. Díky komiksu se může dostat mezi hodně lidí – i ty, jež čtení příliš neholdují. Otevírá dnes již více diskutované, nicméně stále tabuizované téma duševního zdraví a duševního utrpení a chození na psychoterapii. Věřím a doufám v to, že se na terapii díky této knize odhodlá více lidí.

Knihu doporučuji všem těm, co se zajímají o psychoterapii a duševní zdraví. Také blízkým lidí s úzkostí či depresí a v neposlední řadě ji doporučuji i terapeutům do knihovny, do které mohou nahlédnout klienti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *